Üzleti tippek

Pénztárgép-mizéria: az NGM üzent a szállodáknak

Az NGM információi szerint a szállodaiparban nincs fennakadás az online pénztárgépek kifejlesztésében, hiszen már több olyan engedélyezett géptípus is van, amely a szállodai alkalmazásokat kezeli.

A Világgazdaság pénteki cikkében azt írta: a szállodaipar szereplői kizártnak tartják, hogy február 28-tól megfeleljenek annak az NGM-rendeletnek, amely szerint a kibocsátott számlákat hetente elektronikus úton kell küldeni az adóhatóságnak. A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége szerint ez a továbbítás adatvédelmi problémákat is felvethet, a szobaszámlán ugyanis a fogyasztási szokások mellett akár telefonköltségek és egészségügyi adatok is szerepelhetnek.

A Nemzetgazdasági Minisztérium közleményében kiemelte: a rendeletben előírt követelményeknek minden más ágazat meg tudott felelni. A kereskedelmi és az ásványolajipari ágazat, a gyógyszerészek, illetve az éttermek hamarosan teljes egészében áttérnek az online pénztárgépekre. Az üzembe helyezett új berendezések száma folyamatosan emelkedik náluk.

A szaktárca arra kéri a szállodaipar szereplőit, hogy kezdjék meg a mielőbbi átállást az online kasszákra, különös tekintettel az átállási határidőkre. Hozzátették: mivel a pénztárgéprendelet a szállodai berendezéseket nem nevesíti speciális pénztárgépként, számos panzióban jelenleg online kiskasszával tesznek eleget nyugtaadási kötelezettségüknek.

Az érintetteknek arra is lehetőségük van, hogy online pénztárgép használata helyett (a számlázáshoz kapcsolódó szigorúbb előírások betartása mellett) áttérjenek a számlázó programok használatára. Ha így döntenek, akkor ezt a szándékot előzetesen be kell jelenteniük a NAV-nak. Majd hetente adatot kell szolgáltatniuk a kibocsátott számlák tartalmáról.

A közlemény kitér arra is, hogy az adatszolgáltatás semmilyen személyes adatot nem érint, ezért a szállodavendégek továbbra is biztonságban érezhetik magukat. A szállodák az adatszolgáltatás alól mentesülnek, ha áttérnek az online pénztárgép használatára.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik