Üzleti tippek

Még sérülékenyebb lehet a forint, ha tovább vágnak Matolcsyék

A pénteki adatdömpingből Magyarország is kivette a részét. A változatlan fogyasztói árakat és a kedvező GDP-adatokat kedvezően fogadta a piac, és a forint erősödése mellett az állampapírhozamok is mérséklődtek.

Januárban a rezsicsökkentések és a még mindig nyomott belső fogyasztás hatására nem emelkedett a fogyasztói árak átlagos szintje. Emellett 2013 egészében 1,1 százalékkal növekedett a magyar gazdaság.

Ezt olvasta?

„Az erőteljesnek továbbra sem nem mondható GDP-növekedés miatt továbbra is igény lehet a gazdasági növekedést ösztönző jegybanki politikára. Ezt az alacsony infláció és az is támogatja, hogy a feltörekvő piacokat sújtó nemzetközi befektetői aggodalom enyhülést mutat.

Így február 18-án újabb, ezúttal 10 bázispontos kamatvágásról dönthet a magyar jegybank monetáris tanácsa” – nyilatkozta Horváth István, a K&H Alapkezelő befektetési igazgatója.

„A januári változatlan fogyasztói árszintet nem gondoljuk tartósnak, és az év folyamán mindenképpen emelkedés várható. Szerintünk ezzel együtt is mérsékelt, 2,3-2,5 százalékos infláció várható év végére. Így a pénzpiaci alapokkal és a rövid távú állampapírokkal is pozitív reálhozam érhető el. Mivel azonban egy újabb kamatvágás tovább fokozhatja a forint sérülékenységét, érdemes a megtakarításokat devizabefektetésekkel kiegészíteni” – javasolja a szakember.

A Magyar Nemzeti Bank monetáris tanácsa jövő kedden tartja kamatdöntő ülését.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik