Üzleti tippek

Beindult a céges fogyókúra

Csökkenő cégszám és a kényszertörlések növekedése jellemezte a tavalyi évet – derül ki a Bisnode üzleti információszolgáltató elemzéséből.

Az elmúlt két évben drasztikusan csökkent az új vállalkozások száma. Míg 2011-ben még hozzávetőleg 50 ezer cég alakult, 2012-ben már 40 ezernél kevesebb, tavaly pedig csak kicsivel több mint 34 ezer.

Napi bontás

Míg korábban naponta 140 új vállalkozást is alapítottak, ma a napi cégalapítások száma nem éri el a 100-at sem. Ráadásul a kft.-alapításhoz szükséges megemelt törzstőke sem fog kedvezni az új cégek létrehozásának. Bár ez nem is probléma, mert jelenleg Magyarországon nagyjából 560 ezer működő társas vállalkozást jegyeznek. Ennek viszont csak mindössze 20-30 százaléka végez valós gazdasági tevékenységet.

Fogynak a cégek

A Magyarországon működő társas vállalkozások száma folyamatosan emelkedett az elmúlt években. A növekedés mértéke – egészen a tavalyi évig – egyre kisebb volt, amikor megfordult a trend. Ez volt az első olyan év, amikor év elején már kevesebb működő céget regisztráltak, mint egy évvel korábban.

2014. január 1-jén 0,7 százalékkal kevesebb vállalkozás működött Magyarországon, mint 2013 első napján. Korábban az 5-6 százalékos cégszám-növekedés sem volt ritka egy év alatt.

Mi várható 2014-ben?

Meglehetősen nehéz megjósolni, hogy milyen változások várhatóak, mivel a tavaszi választások erősen befolyásolhatják a törvénykezés irányait és a vállalkozások gazdasági helyzetét. Ami jelenleg jól látszik, hogy a „hagyományosan kockázatos” szektorok továbbra is rizikósak maradnak. Stabilan vezeti ezt a listát az építőipar és szálláshely-szolgáltatás.

2013 volt az első év, amikor a cégek száma már csökkent. 2014-ben is hasonló, sőt még nagyobb mértékű csökkenést vár a Bisnode. Ennek egyik oka a növekvő kényszertörlések száma, a másik pedig az, hogy egyre kevesebb új vállalkozás jön létre.

A növekvő cégalapítási költségek feltehetően nem növelik idén sem a kft.-alapítási kedvet, azaz egyfajta tisztulás várható a cégszerkezetben. Így kevesebb működő vállalkozással lehet számolni, és a kötelezettségeiket elmulasztók is gyorsabban el fognak tűnni.

Markáns átrendeződést hoztak a kényszertörlések

A 2012 tavaszától megjelent kényszertörlési eljárás némileg átrendezte a felszámolások és a cégmegszűnéshez vezető eljárások számát. Korábban, ha egy cég fizetésképtelenné vált, akkor előbb-utóbb felszámolási vagy csődeljárás indult ellene. 2012 márciusától azonban elkezdett nőni a kényszertörlési eljárások száma. Ezt abban az esetben indítják el, ha például egy társaság nem található a székhelyén, nem érhető el, nem adott le beszámolót, vagy nem teljesítette adófizetési kötelezettségeit. Ez alapján elmondható, hogy a kényszertörlések egy része is a cégek fizetésképtelensége miatt indul el, de nem a hitelezők, hanem a cégbíróság által.

A felszámolások és a végelszámolások száma is erősen csökkent 2013-ban. Ezek egy részét felváltotta a kényszertörlés. Míg 2012-ben több mint 6000 kényszertörlést indítottak, 2013-ban már majdnem 23 ezret, azaz majdnem négyszer annyit. Mindeközben a felszámolások éves száma 40 százalékkal, a végelszámolásoké pedig 60 százalékkal csökkent.

Hajszálnyit javult a fizetési fegyelem

Az átlagos fizetési határidő évek óta 29-30 nap körül van. Tavaly kisebb javulás mutatkozott, ugyanis a Bisnode tapasztalatai szerint a tavalyi évre már 28 nap körüli számlafizetési határidő volt jellemző.

A legnagyobb határidővel (40-50 nap) a számítógép, elektronikai és optikai termékek gyártásával foglalkozó társaságoknál, illetve a papíriparban és az építőiparban kell számolni.

Ma a számláik 62 százalékát fizetik ki időben a cégek, míg egy évvel korábban ez az arány csak 56 százalék volt. A fizetési késedelemnél is látható javulás: míg 2012-ben 21,2 nap, addig tavaly valamivel kevesebb mint 20,7 nap volt a késedelem.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik