Üzleti tippek

Termékdíj: iparkodniuk kell a cégeknek

Január 31-ig kell eldönteni, hogy a termékdíjfizetés keletkezésének időpontját a termék értékesítésének (felhasználásának) vagy készletre vételének időpontjához kötik a vállalkozások – hívja fel a figyelmet a Mazars.

A tanácsadó vállalat rámutat: érdemes számolni, mert az utóbbi változat ugyan előrehozza a fizetési kötelezettséget, de csökkenti az iparűzésiadó-alapot és a kapcsolódó adminisztrációs terheket.

A környezetvédelmi termékdíj kapcsán általában az adónemhez fűződő kockázatokat, a jelentős adminisztrációt és a fokozódó ellenőrzéseket emelik ki a szakértők. Arról viszont kevesebb szó esik, hogy ehhez az adónemhez is kapcsolódnak adótervezési lehetőségek.

A termékdíjtörvény ugyanis lehetővé teszi, hogy a társaságok megválasszák az adókötelezettség keletkezésének időpontját. Így eldönthetik, hogy a kötelezettség a termék (például a csomagolóanyag) első belföldi forgalomba hozatalánál, az értékesítésnél vagy saját célú felhasználásnál (a kicsomagolásnál) keletkezzen, vagy akár ennél jóval korábban, már a készletre vételnél.

„A készletre vétel választása – bár előbbre hozza a fizetési kötelezettség keletkezését – számos előnyt kínálhat” – nyilatkozta Nyári Zsolt szenior adómenedzser.

Sok esetben – így például jelentős raktárkészletek esetén – nehéz meghatározni, hogy a díjköteles termék pontosan mikor kerül felhasználásra. Ennek nyomon követése, nyilvántartási és adminisztrációs terhei is jelentősen megnehezíthetik a vállalkozások dolgát. Ilyen esetekben célszerű a készletre vétel időpontját választani.

Nyári Zsolt elmondta: a tavalyi január 15-ei időponttól eltérően, 2014-ben a cégek január 31-ig jelenthetik be a döntésüket.

„Érdemes odafigyelni, mert ez a határidő jogvesztő, és a választástól eltérni az adott naptári évben nem lehet. Ugyanakkor, ha valaki már korábban a készletre vétel időpontját választotta, akkor a bejelentést nem kell megismételni” – tette hozzá a szakértő.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik