Üzleti tippek

Kényes téma lehet a cégautó

A külföldön már elterjedt „car policy" idehaza még gyerekcipőben jár.

Baleset esetén a munkáltató vagy a munkavállaló fizeti a casco önrészt? Esetleg osztoznak a költségen? Melyik felet terhelik a parkolási és a közlekedési bírságok? Le kell-e adnia a cégautót a kismamáknak, vagy továbbra is használhatják azt? Ilyen és ehhez hasonló kérdések sora merülhet fel a vállalkozások életében, amelyekre egy jól elkészített cégautó-szabályzat azonnali és gyors választ adhat.

A LeasePlan Hungária Zrt. tapasztalatai szerint Magyarországon minél kisebb egy vállalat autóflottája, annál gyakoribb az írásos szabályzat hiánya. Bár a nemzetközi, illetve több céges autóval bíró társaságok többsége rendelkezik az anyavállalat előírásaival, de sokszor ezek csak egyszerű fordítások, és nem igazodnak megfelelően a hazai sajátosságokhoz.

Egy megfelelő car policy konkrét irányelveket tartalmaz a jármű használatából adódó költségkockázatok (munkáltató és munkavállaló közötti) megosztásáról. Továbbá arról is rendelkeznek, hogy meg van-e kötve a használó keze az autóválasztásnál – például a modellre, a listaárra, az üzemanyag típusára vagy akár a szén-dioxid-kibocsátásra vonatkozóan.

„Két évtizedes hazai tapasztalatunknak köszönhetően sok olyan kényes szituációt láttunk már, amelyet érdemes egy minden részletre kiterjedő szabályzattal lefedni. Ugyan nem törvényi előírás, de annál fontosabb vállalati érdek, hogy a költségek egyik legnagyobb hányadát jelentő autóhasználat minél több kockázatra kitérjen. A megfelelő szabályzat kiszámíthatóságot és akár kézzelfogható hasznot is hoz” – mutatott rá az előnyökre a LeasePlan Hungária kereskedelmi igazgatója.

A gépjármű- és flottakezelő vállalat egy speciális kérdéssor kitöltésével segít az ügyfeleinek, hogy az adott cégre szabott car policy készülhessen el. A flottakezelő segítségével akár 1-2 hét alatt összeállítható a kézikönyv, amely az iparági elemzéseknek köszönhetően a használathoz leginkább passzoló autóbeszerzést is lehetővé teszi. A cégautó-szabályzattal továbbá átláthatóbb motivációs rendszer is kialakítható” – részletezte Pesti Tímea.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik