Üzleti tippek

7 kifizetődő tipp a háztartásban

Miért költene drága tisztítószerekre, ha sok mindent kiválhat természetes megoldásokkal is? Ökoanyu újabb tippjei, amelyekkel környezettudatosabbá és gazdaságosabbá válhat a háztartás.

A szódabikarbóna tényleg mindenre jó?

Egyik ismerősöm nagymamája azt mondta, ha szódabikarbóna van otthon, akkor minden van a háznál, és amit ezzel a szerrel nem lehet megoldani, annál tulajdonképpen már szinte semmi sem segít. Nagyban egyet tudok érteni vele, a szódabikarbóna tényleg nagyon sokoldalú.

Ha a hűtőbe teszünk egy kis tálkában két evőkanálnyit, hatékonyan elűzi a szagokat. Ugyanezt megteszi a cipőkkel is: elég hintőporként a cipőbe szórni, hagyni, hogy hasson egy kicsit, majd kiönteni.

Súrolószernek is kiváló. Szórja az odaégett lábos aljára, engedjen rá egy kis vizet (csak annyit, hogy nedves paszta legyen belőle), hagyja állni, és a szokásos módon dörzsölje le az odakozmált részeket. De felmosószerként is jó szolgálatot tehet: elég, ha egy vödör forró vízbe egy evőkanál szódabikarbónát beletesz.

A víz is csodákra képes

Kinek ismerős, hogy minden, lakásban található felületre és kütyüre külön speciális tisztítószereket vásárol, holott a tiszta víz is csodákra képes? A forró víz például remek zsíroldó. Ha egy kicsit el van dugulva a lefolyó, először érdemes megpróbálni, hogy beleönt egy liter forró vizet. Ha a dugulást főleg a zsíros lerakódások okozzák, akkor már akár ez az egyszerű technika is segíthet. A számítógép, a laptop monitorját is elég egy puha, nedves ronggyal áttörölni.

Vigyázzon a szatyrokkal!

Az új uniós szabályozásnak köszönhetően szerencsére a boltokban már nem osztogatnak automatikusan nejlonszatyrokat. Vannak stílusos kis táskák, amelyek összehajtogatva kevés helyet foglalnak el, érdemes ilyeneket beszerezni.


Fotó: Kummer János

Egy dologra viszont kevesen gondolnak: a szatyrokkal bizony bacikat is hazacipelnek, amelyek „keresztbe-kasul rohangálnak” a megvett élelmiszereken. Két jó megoldás is lehet: az egyik, ha külön táskát tart fenn a zöldségnek és egy másikat a húsoknak, és ezeket is gyakran kimossa. A legideálisabb viszont az, hogy ha minden bevásárlás után átmossa szappanos vízzel ezeket a szatyrokat.

Tervezés indul!

Sajnos megdöbbentő adatok vannak arról, hogy mennyi élelmiszer kerül a kukába egy átlagos háztartásban. Tipp: nagyban csökkenthető a kidobott élelmiszerek mennyisége, ha előre megtervezi a család heti menüjét, és annak megfelelően vásárol be.

Így csökkentheti tovább a háztartási szemetet

Bejárta a világsajtót egy amerikai háziasszony következetes és szinte megdöbbentő missziója. Bea Johnson és családja gyakorlatilag egyáltalán nem termel szemetet. Minden élelmiszert kimérve vásárolnak, és gyakorlatilag mindent újrahasznosítanak. Ha ezt a szintet nehéz is földi halandónak elérnie, de sokat lehet tenni azért, hogy kevesebb dolog landoljon a kukában.

Zöldségből, gyümölcsből ne az agyoncsomagolt kiszerelést válassza, amit csak tud, kimérve vegyen meg. Ökölszabály: minél kevesebb csomagolást cipeljen haza, így a nyereség kettős. A pakk könnyebb lesz, és a szemeteszsák is lassabban telik meg. Érdemes elgondolkodni azon is, hogy az alapanyagok mely részét lehet még hasznosítani. Például a meghámozott alma héjából kellemesen aromás tea is főzhető, ami segíti az esti ellazulást.

Mennyit utazik a paradicsom?

Spanyol eper, olasz paradicsom. Bevásárlásnál érdemes az élelmiszerek származási helyére is figyelni, hiszen a távoli országokból érkező áruk ökológiai lábnyoma elég nagy. Elég, ha csak azt nézzük, hogy mennyi benzinre volt szükség a szállításukhoz, mennyi energiára a csomagolásukhoz, tartósításukhoz…

Már azzal nagyot léphet a változtatás irányába, ha megpróbál mindig az idénynek megfelelő alapanyagokat vásárolni. Így sokkal valószínűbb, hogy belföldi árut fog venni, amelyek szállítása olcsóbb, nincs szükségük komolyabb tartósításra, és nem utolsósorban megvásárlásukkal a hazai mezőgazdaságot támogatja.

Fagyasztóba vele!

Egészen meglepően hosszú azoknak az élelmiszereknek a listája, amelyeket le lehet fagyasztani. Ha a kenyeret felszeletelve a hűtőbe teszi, és reggeli előtt nagyjából 10-15 perccel kiveszi, mire a család az asztalhoz ér, már fogyasztható is. Viszont a mikrózással óvatosan kell bánni, mert nagyon könnyen kiszáradhatja a pékárukat, a legjobb, ha magától enged ki.

Ezen kívül például lefagyasztható a kész palacsinta, a húslevesből a megmaradt lé, ami alapnak kitűnő lesz krémlevesekhez, szószokhoz. Mehet a fagyasztóba akár a tészta is, ami még rakott tésztának, sütőben sütve tökéletesen megfelel. Ha tojásfehérje vagy -sárgája marad ki, akkor egy kis dobozban szintén a fagyasztóban landolhat.

Szerző: Nagy Réka (Ökoanyu)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik