Üzleti tippek

Ilyen a zsebre vágható energiatakarékosság

A környezettudatos gondolkodást, az energiatakarékos életmódot az okostelefonok is segítik. Összegyűjtöttük azokat a mobilos alkalmazásokat, amelyek eligazíthatnak bennünket a témában.

FormMobil (ingyenes)

Aki valóban ki szeretné használni a mobilok előnyeit, annak arra is van lehetősége, hogy a papírt többnyire száműzze az életéből. Míg sok helyen továbbra is formanyomtatványokat kell kitölteni, a FormMobil segítségével ez legalább a saját munkánk, életünk szervezése során elkerülhető. A felhőalapú applikáció segítségével jegyzeteket, rajzokat, hangfelvételeket készíthetünk, egy-egy helyszín bejárásához fotókat, GPS-koordinátákat csatolhatunk. Majd mindezt megoszthatjuk a kollégákkal, családtagokkal, így búcsút inthetünk a papírfecniknek és a fénymásolásnak.

Green Outlet (0,89 dollár)

Érdemes annak is utánajárni, hogy a háztartásunkban lévő elektromos berendezések mennyit fogyasztanak. A Green Outlet felületén összegyűjthetjük a készülékeinket, megadhatjuk, hogy azokat egy nap átlagosan mennyi ideig használjuk. Majd a program kiszámolja, hogy ezzel mennyi energiát fogyasztottunk, és várhatóan mennyi lesz a számlánk. Ezzel párhuzamosan figyeli azt is, hogy mekkora a háztartás szén-dioxid-kibocsátása, és jelez, amikor elérjük vagy meghaladjuk az adott határértéket. Aki androidos készülékkel rendelkezik, annak a Standby Energy Cost Calculator nevű appot ajánljuk, ami ingyenesen letölthető a Google Play alkalmazásboltból.

Ecofootprint (ingyenes)

Az ökológiai lábnyom azt a földterületet, illetve vízmennyiséget mutatja meg, ami egy-egy ember fenntartásához, valamint az általa megtermelt hulladék feldolgozásához szükséges. Érdemes ezzel tisztában lenni, hiszen szokásaink, életvezetésünk alapvetően befolyásolja, hogy milyen hatással vagyunk a környezetünkre. Az ecoFootprint az alapján számolja ki az ökológiai lábnyomunkat, hogy milyen ételeket fogyasztunk, mivel közlekedünk, valamint milyen jellegű épületben lakunk.

Solarchecker (ingyenes)

Ha gondolkodik azon, hogy napcellákkal egészítse ki a fűtési rendszerét vagy a melegvíz-ellátását, akkor érdemes letölteni a Solarchecker appot. Az alkalmazás a GPS-adatok betáplálása, a tető tájolásának, dőlésszögének, valamint területének megadása után kiszámolja, hogy az adott feltételek mellett mekkora méretű napelemekre van szükség. A dőlésszög meghatározásában a telefon mozgásérzékelője segít. A mobilos program megtérülési adatokat is kiszámít, és azt is képes megállapítani, hogy a napcellákkal mennyi károsanyag-kibocsátástól kíméli meg a környezetet. Ehhez hasonló tudással rendelkezik az androidos SolarMeter is, amelynek a letöltése nagyjából 1000 forintba kerül.

Oszkár Telekocsi (ingyenes)

Ez az applikáció a telekocsi-mozgalomnak biztosít egy újabb felületet ahhoz, hogy az utasok és az autósok egymásra találjanak. Az Oszkár segítségével az autósok utasokat toborozhatnak, így tehetik gazdaságosabbá az A-ból B-be jutást. Aki utazni akar, az hirdetést ad fel az indulás tervezett időpontjával, aki pedig kocsival rendelkezik, az megadja annak jellemzőit, és még azt is jelezheti, hogy lehet-e dohányozni nála, vagy van-e légkondi az autóban.

GreenPower Free (ingyenes)

Az okostelefonok akkumulátora az érintőkijelző miatt gyakran egy napig sem bírja a strapát, de megfelelő energiagazdálkodással akár órákkal is meghosszabbíthatjuk az aksi töltöttségét. Ez a teljesítmény- és hálózatkezelő szoftver a beállításaink szerint önállóan kezeli például a wifi, GPS, Bluetooth, a mobilnet vagy más funkciókat. Kikapcsolja azokat, amikor nincs rájuk szükség, de ha például beérkezik egy e-mail akkor a GreenPower másodpercek alatt feléleszti a rendszert.

ELMŰ-ÉMÁSZ alkalmazás (ingyenes)

Ez az applikáció összegyűjti a legfontosabb információkat, így például az irodák nyitva tartását, az elérhetőségeket vagy az ügyintézéshez szükséges iratok listáját. Megmagyarázza a számlán lévő információkat, adatokat, közli az éppen aktuális tarifákat. Továbbá különböző kalkulátorokat is biztosít ahhoz, hogy tudjuk, mennyit fogyasztanak az elektromos készülékeink.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik