Üzleti tippek

Katázásra buzdít a minisztérium

Eddig alig 74 ezer mikrovállalkozó választotta a kisadózók tételes adóját. Pedig ez az adózási forma nemcsak adminisztrációs szempontból egyszerű és rugalmas, hanem jelentős adómegtakarítást is eredményez.

Azoknak érdemes megfontolni a belépést, akiknek az éves bevétele nem éri el a 6 millió forintot. A kata mellett szól, hogy nincs még egy olyan adózási mód Magyarországon, amely ilyen minimális közteherviselési kötelezettséget jelent. A döntést még idén célszerű meghozni – tanácsolja közleményében a Nemzetgazdasági Minisztérium.

Az adminisztrációs terhek csökkenése mellett jelentős adómegtakarítással is járhat, ha akár az evások vagy az átalányadózók kata-alannyá válnak.

Példaul: 6 millió forint éves bevétellel számolva egy evás mérnök majdnem másfél millió forintot, egy átalányadózó fodrász pedig több mint 720 ezer forintot spórolhatott idén ezzel az adózással.

Elég a pár soros bevallás

Üzleti tipp

Az átlépő vállalkozók a könyvelésre kifizetett költségeket is megtakaríthatják, mivel adóügyeiket önállóan is el tudják intézni. A kisadózóknak évente egyetlenegy – pár soros – bevallást kell beadniuk. Sőt jövőre már nyilvántartást sem kell vezetniük, ha a bevételeikről az összes nyugtát vagy számlát megőrzik, és azokból egyértelműen megállapítható a bevétel megszerzésének időpontja is.

A katát választóknak érdemes megfontolniuk az alanyi mentességet az általános forgalmi adóval kapcsolatban. Ezzel ugyanis ténylegesen minimális lesz az adminisztráció: mindössze egyetlen bevallást kell készíteniük február 25-én.

Az a vállalkozó, aki jövőre alanyi mentességet szeretne az áfában, vagyis nem szeretne áfabevallást készíteni, annak az adóhivatalnál december 31-ig kell ezt jeleznie.

Adózási csiki-csuki

A kata feltételeinek megfelelő vállalkozó bármikor, év közben is dönthet úgy, hogy ezt az adónemet választja. Az sem probléma, ha év közben kiderül, hogy mégsem a kisadózás a legjobb forma számára. Csak ezt a döntést be kell jelentenie. A bejelentés hónapjának utolsó napjával a vállalkozó kisadózói mivolta megszűnik.

6 millió forint felett

Nem gond az sem, ha a kisadózó bevétele végül meghaladja a 6 milliós határt: a 6 millió forint feletti részre 40 százalékos adót kell fizetni. A katás vállalkozás a főállású kisadózó után havi 50 ezer forint, a nem főállású után pedig havi 25 ezer forint tételes adót fizet. Mindezzel kiváltja a vállalkozás és a vállalkozó társasági adóját, személyi jövedelemadóját, járulékait és szociális hozzájárulási adóját, sőt a szakképzési hozzájárulást is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik