Üzleti tippek

Pénztárgépek: jön a kapkodás és a NAV-ellenőrzés

Nem sok idejük maradt az üzleteknek, hogy beszereljék az online pénztárgépeket. Annak, aki még lemaradásban van, érdemes mielőbb lépnie, hiszen a gépek beállítása akár több hetet is igénybe vehet.

Már csak bő két hét maradt az átálláshoz. Január 1-jétől ugyanis fokozottan figyeli az adóhatóság, hogy mely cégek hiányoznak az online rendszerből, és akár bezárással is szankcionálhatják a renitens kereskedőket. A határidő közeledte különösen érzékenyen érinti a PC-alapú gépeket használó nagyobb üzlethálózatokat. Esetükben ugyanis a kasszákat az akár több éve működő vállalatirányítási rendszerhez is illeszteni kell.

Annak ellenére, hogy számos kereskedő a szoros határidő veszélyeire hívja fel a figyelmet, szakértők szerint nem lehetetlen az átállás. „Bár rendkívül nagy fejlesztést kell végrehajtani rövid idő alatt, de már korábban is volt példa arra, hogy a feszített munkatempóban kiépített rendszerek a kezdeti nehézségek után már olajozottan működtek” – hangsúlyozta Tóth Csaba András, a Magyar Kassza ügyvezető igazgatója. Hasonló lehet a helyzet az e-kasszák esetében is, és ha sikerül az első néhány hét alatt a végleges átálláshoz szükséges finomhangolásokat is elvégezni, egyre inkább az intézkedés pozitívumai kerülhetnek előtérbe – olvasható a közleményben.

Jön a nagy fehérítés?

Az online kasszákra való átállás ugyanis hosszabb távon komoly segítséget jelenthet a feketegazdaság visszaszorításában és az adózási morál javításában. A kormány emellett éves szinten mintegy 100 milliárd forintos pluszbevételt remél az intézkedéstől, a rendszer időben történő elindítása tehát már csak költségvetési szempontból sem mellékes.

Egy teljesen új típusú, hazai fejlesztésű rendszer kiépítéséről van szó: bár több európai országokban is vannak online kasszák, azok alapvetően más technikai megoldásokon alapulnak. „Az átállás pozitív hozadéka lehet az is, hogy ha a rendszer idehaza sikeresen debütál, akkor azt akár más országok is átvehetik” – mutatott rá Tóth Csaba András.

Annak érdekében, hogy a váltás minél gördülékenyebb legyen, nem szabad tovább halogatni a gépek beszerzését. „Szerencsére a piacon ma megtalálható gépek már az összes szabványnak megfelelnek, így legfeljebb a gyártókapacitás szűkössége jelenthet problémát. Annak, aki még most választja ki az új kasszát, érdemes olyan típust keresnie, amelyből akár nagyobb tétel is rendelkezésre áll” – tette hozzá az ügyvezető.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik