Üzleti tippek

Két pártra szakadtak a cégek

Vajon jó lehetőség ma Magyarországon vállalkozni? A kkv-szektorra jellemző komor és negatív jövőkép ellenére ez a kérdés ma kifejezetten megosztja a vállalkozókat.

Több mint 51 százalékuk gondolja azt, hogy ez nem jó lehetőség, míg 48,8 százalék szerint érdemes belevágni – állapította meg a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ), az Üzleti Klinika és a Nagykermarketing közös felmérése. A kutatásban 6000 hazai kis- és középvállalat vett részt.

A szegmentált válaszok némileg árnyalják az előbbi arányt, de az összképen nem változtat. Ezen a téren legkevésbé elégedettek a kiskereskedők (52,37 százalék), míg a nagykereskedőknél ez az arány csupán 42,37 százalék.

Vállalkozói körkép

Le is út, fel is út

A szoros „verseny” már kevésbé szoros, ha az a kérdés, hogy az elmúlt évekhez képest hogyan alakult az árbevétel? Jellemzően az értékesítési lánc közepén van a legnagyobb különbség: míg a szolgáltatóknál a legalacsonyabb a növekedés aránya (25 százalék), addig a nagykereskedőknél a legmagasabb (41,25 százalék).

Összesen 1710 válaszadó nyilatkozott úgy, hogy az elmúlt évekhez képest növekedett az árbevételük, 2276 cég stagnált, és 2309 csökkent.

A vevővadászat fontos, az új munkatársak már kevésbé

Az összes válaszadóra levetítve a hazai kkv-k legfontosabb feladata a vevőszerzés. Több mint 4100 megkérdezett nyilatkozott úgy, hogy a mostaninál több vevőben látja a problémáik megoldását. Csak ezt követően merül fel a költségcsökkentés (32,6 százalék), a szervezetfejlesztés (29,6 százalék) vagy a magasabb értékesítési árak (24,8 százalék). Ahogy a munkaerőpiac jelenlegi állapota is visszaigazolja, jelenleg a legkevésbé fontos dolog a társaságok életében az új alkalmazottak felvétele (20 százalék).

Az árak tekintetében a gyártók a legkevésbé elégedettek, majdnem 36 százalékuk szeretne magasabb áron értékesíteni, míg a lánc másik végén álló kiskereskedőknek csak 20,3 százaléka jelezte ilyen irányú szándékait.

Ők nagyon magas arányban (77,8 százalék) a vevők számának növekedésében látják a megoldást, ami a gyenge hazai vásárlóerő tükörképét is jelentheti.

Itt a digitális felzárkózás?

Érdekesség még a vállalatok trendkövető magatartása az online világban. Arra a kérdésre, hogy „Értékesít-e az interneten?” a válaszadók majdnem 35 százaléka felelte azt, hogy webáruháza van.

Kevesebb mint felük viszont úgy válaszolt, hogy nem foglalkozik az online értékesítéssel. Ezek a számok arra engednek következtetni, hogy a kkv-szektor is megkezdte a digitális felzárkózást, és felismerték az internet lehetőségeit.

A felmérésről a részletes ábrát itt találja.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik