Üzleti tippek

Erőre kaphat a forint

2013-ban világgazdasági szinten folytatódott a lassú kilábalás, és a magyar gazdaság is növekedési pályára állt a tavalyi visszaesés után. A CIB Bank elemzői szerint ugyanakkor a válságról még nem beszélhetünk múlt időben. A szakértők úgy vélik, jövő év végén a 289 forintos euró is elképzelhető.

Magyarországon kissé tovább gyorsulhat a növekedés 2014-ben, de az alacsony potenciális növekedési ütem középtávon továbbra is problémát jelent. A szakemberek jövőre 3 százalék alatti költségvetési hiánnyal és 1,5 százalékos GDP-növekedéssel számolnak – olvasható az összegzésben.

Az Egyesült Államok jobban teljesít

2013-ban a világgazdaságban folytatódott a fokozatos, lassú kilábalás, a növekedési ütemben azonban jelentős eltéréseket vannak a különböző régiók és országok között.

Az elmúlt években a feltörekvő régiók veszítettek növekedési lendületükből, miközben a fejlett gazdaságok tovább dinamizálódtak. Közülük az Egyesült Államok teljesít a legjobban, az erőteljes költségvetési kiigazítás ellenére. Az USA gazdasága más szempontból is az elemzők figyelmébe került, mivel az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed okozta az év egyik legnagyobb meglepetését. Ezt pedig azzal „érdemelték ki”, hogy nem csökkentették a likviditási program (QE3) mértékét.

Előre nem látott fordulatok

Vállalkozói körkép

A világgazdasághoz hasonlóan 2013 Magyarországon is a lassú növekedésről szólt, de sok előre nem látott újdonságot is hozott.

A várakozásokhoz képest ugyanis jelentősen felgyorsult az infláció csökkenése – elsősorban adminisztratív intézkedéseknek köszönhetően. Kérdéses azonban, hogy mennyire bizonyul majd fenntarthatónak a folyamat a rezsicsökkentés hatásának kiesésével, illetve a belső kereslet várt növekedésével párhuzamosan.

Alapkamat és forint

A CIB elemzői szerint szintén nem a várakozásoknak megfelelően folytatódott a tavaly augusztusban kezdődött kamatcsökkentési ciklus, és nem is biztos, hogy idén befejeződik. „Előrejelzésünk szerint 3 százalékon állhat meg az enyhítési periódus, amelyet hosszabb szinten tartás követhet. Úgy vélem, hogy a várhatóan növekedésnek induló infláció és a Fed mennyiségi lazításának visszafogása, vagy az erre vonatkozó várakozások hatása 2014 vége felé kamatemelésre késztetheti a magyar jegybankot” – összegezte Trippon Mariann vezető elemző.

A CIB szakértői szerint jövőre is erős hátteret jelenthet a forint számára az erőteljes külkereskedelmi, valamint fizetésimérleg-többlet. Így 2014 végére 289 forintos eurót prognosztizálnak.

Választások és kockázatok

A jövőre esedékes országgyűlési választások ellenére a költségvetési hiány tekintetében a pénzintézet elemzői nem számolnak a 3 százalékos maastrichti limitet meghaladó deficittel. 2014-re 1,5 százalékos gazdasági növekedést jeleznek elő. Továbbá úgy vélik, hogy az alacsony növekedési potenciál és az ezzel egyidejűleg jelenlévő magas külső adósságállomány hosszabb távon is komoly kockázatokra utal.

Erősíteni kell a piaci bizalmat

„A globális válság egyik legnagyobb tanulsága a hozzánk hasonló kis és nyitott gazdaságok számára az, hogy a külső eladósodásra épülő gazdaságpolitika nem életképes. Ahhoz azonban, hogy kitörhessünk az adósságcsapdából, elengedhetetlen a növekedési potenciál emelése, a foglalkoztatottság növelése, a versenyképesség javítása. Továbbá bizonyos területeken a megfelelő szerkezeti reformok végrehajtása és a beruházások ösztönzése is szükséges” – magyarázta a vezető elemző.

„Az adósságot azonban ez idő alatt is finanszírozni kell, ami bizalom nélkül nem lehetséges. A jövő év egyik legnagyobb feladata tehát a bizalom erősítése, hiszen a Magyarország számára rendkívül kedvező globális helyzet kedvezőtlen irányú változása már 2014-ben elkezdődhet” – tette hozzá Trippon Mariann.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik