Üzleti tippek

5 tipp cégeknek a kisebb áramszámlához

Az Üzleti tippek Energia24 rovatában az elmúlt hetekben számos zsebbe vágó tippről olvashattak. Most összegyűjtöttük a legfontosabb tanácsokat.

1. Közeledik a határidő! Az olcsóbb áramért most érdemes váltani

Szolgáltatóváltással több tízezer vagy akár több százezer forintos megtakarítást is elérhetnek a cégek. Az idei szolgáltatóváltó-kampány a végéhez közeledik: a vállalkozások legkésőbb december 10-éig köthetik meg a jövő évi áramszerződésüket.

Azoknak, akik még nem döntöttek, érdemes sietniük, mivel a határozott idejű szerződések többsége 2013. december 31-én jár le. Esetükben előfordulhat, hogy ha nem kötik meg időben a jövő évi szerződést, akkor január első napjaiban ellátatlanul maradnak. A szolgáltatóváltásról további információkat itt olvashat.

2. Meddő teljesítmény: ezt is nézze meg az áramszámlán!

A villamosenergia-költségek felülvizsgálatánál a legfontosabb tételek közé tartoznak az úgynevezett meddő teljesítmények. A nagyvállalatok többnyire odafigyelnek ennek a csökkentésére, a kisebb vállalkozásoknál viszont gyakran előfordul, hogy figyelmen kívül hagyják ezt a pluszköltséget okozó tételt.

Lovász Lajos, a Magyar Áramszolgáltató Kft. (MÁSZ) értékesítési munkatársa elmondta: többnyire azoknál a cégeknél tapasztalják, hogy nem követik a meddő fogyasztást, amelyeknél nem dolgozik energetikus, és az éves fogyasztásuk nagyjából egy és néhány GWh közötti. A témáról további részleteket itt talál.


Forrás: Northphoto

3. Sokba kerül a kihasználatlan kapacitás

A megkérdezett szakértők szerint a lekötött teljesítmény a másik fontos terület, ahol sokat lehet spórolni. „Előfordul, hogy a társaságok a lekötött teljesítmény meghatározásánál az összes beépített villamos fogyasztó és gép maximális teljesítményét figyelembe veszik. Ez pedig odavezethet, hogy a kihasználatlan, de előre lekötött teljesítmény után feleslegesen fognak rendszerhasználati díjat fizetni” – összegezte Berzsenyi Tibor, az Energia Pont irodavezetője.

A szakértő szerint ezt a tételt is érdemes egy energetikai audit keretében megvizsgálni. A MÁSZ értékesítési munkatársa hozzátette: többször előfordult, hogy az audit során csak a lekötött teljesítmény módosításával éves szinten több millió forintos megtakarítást értek el a vállalkozások.

4. Áramzabáló épületek és gépek

Természetesen az áramköltségek csökkentéséhez elengedhetetlen a nagyobb odafigyelés, és szükség esetén a kisebb-nagyobb energiatakarékossági beruházás is.

„Hűtés-fűtés, használati melegvíz” – Berzsenyi Tibor szerint nagyon gyakori, hogy itt szökik az energia a lakossági és az üzleti fogyasztóknál. A szakértő ezzel kapcsolatban kiemelte: bármilyen korszerű berendezés megvásárlásán is gondolkodik az adott társaság, az első lépés mindenképpen a hőszigetelés rendbetétele.

A további tippek között említette, hogy gépvásárlásnál mindig érdemes megnézni az energiacímkét. Továbbá a munkanap végén a számítógépek tényleges kikapcsolására is oda kell figyelni. További részletekért kattintson a cikkre!

5. A LED-ek megkerülhetetlenek

A vállalkozások esetében szintén gyakori tapasztalat, hogy sokkal többet világítanak, mint amennyi szükséges. Ez például a kültéri világításnál növeli a fényszennyezést, pazarolja az energiát, és hizlalja az áramszámlát is.

Az Energia Pont irodavezetője szerint a munkahelyi fényforrások többnyire még mindig nem számítanak a legtakarékosabbnak. Bár a LED-et egyre többen ismerik, de a magas bekerülési költségek miatt sokan ódzkodnak az átállástól, pedig a váltás után már látványosan alacsonyabb lenne az áramszámlájuk. A LED-ek és a hagyományos fényforrások összehasonlításáról itt olvashat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik