Üzleti tippek

Dupla áfa sokkolhatja a cégeket

A vállalkozások egy részének két elszámolási időszakban keletkezett, vagyis kétszeres áfát kell majd befizetniük jövő nyáron – figyelmeztet a LeitnerLeitner tanácsadó cég.

A „duplázás” oka, hogy a frissen elfogadott adócsomag újraszabályozza az időszaki elszámolású ügyletek áfakezelését.

Mi számít időszaki elszámolású ügyletnek?

Idetartozik minden folyamatos teljesítésű szolgáltatás. Így például a bérbeadás, a takarítás, a könyvelés vagy azok a termékértékesítések (autóipar, élelmiszeripar, gyógyszer-kereskedelem stb.), ahol a felek időszakosan, például havonta, negyedévente számolnak el – összegezte Jancsa-Pék Judit vezető adótanácsadó.

Eddig ilyen esetben a fizetési határidő és az áfa szerinti teljesítési idő egybeesett. 2014 júniusától azonban az érintett elszámolási időszak utolsó napja lesz a teljesítés időpontja, vagyis az áfa-fizetésikötelezettség megállapításának időpontja is.

Előrehozott fizetés – párhuzamos bevallások

Ezt olvasta?

A változás egyrészt előrehozott áfa-finanszírozást tesz majd szükségessé ezeknél az ügyleteknél is. Így a vállalkozó már azelőtt köteles lesz a forgalmi adót megfizetni, mielőtt a vevő az ellenértéket megtérítené. Másrészt a bevezetést követő hónapokban kettős áfa-finanszírozási kötelezettséggel is szembesülhetnek majd az érintettek.

Gyakorlati példa

Egy 3 hónapos fizetési határidőt alkalmazó, egyébként havi elszámolású ügylet esetében ez a következőket jelenti: a július, augusztus, szeptember hónapokban, tehát a harmadik negyedévben a korábbi szabályok alapján az áprilisi, májusi és júniusi áfát be kell fizetni, emellett edig az új szabályok szerinti a július, augusztus, szeptember hónapok áfáját is akkor kell majd bevallani és megfizetni.


Fotó: Shutterstock

Az áfatörvény speciális rendelkezéseinek köszönhetően ezt a módosítást a 2014. június 30-át követően kezdődő elszámolási időszakra kell majd először alkalmazni.

Tekintettel arra, hogy az időszaki elszámolás módszere szinte minden gazdasági ágazatban elterjedt, a problémával a vállalkozások tömege fog találkozni.

Mit tehetnek a cégek?

A LeitnerLeitner szakértője szerint a 125 millió forintnál kisebb éves nettó forgalommal rendelkező társaságoknak megoldást jelenthet a pénzforgalmi elszámolási mód választása. Ha ezt választják, akkor viszont ezt még év végéig be kell jelenteniük a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál.

A pénzforgalmi adózás alkalmazása ugyanakkor speciális technikát jelent, így a váltás előtt mindenképp érdemes adótanácsadóval egyeztetni. Azoknak, akiknek erre nincs lehetőségük, üzleti partnereikkel olyan speciális fizetési határidőkről érdemes megállapodniuk, amellyel elkerülhető a dupla áfafizetés vagy legalábbis csökkenthető annak mértéke.

Ilyen megoldás lehet az új szabály hatályba lépése előtti vagy azt követő időszakok fizetési határidejének a szerződéses csökkentése: az előbbivel csökkenthető az átfedési időszak, utóbbival pedig lerövidíthető az előfinanszírozás.

Végső megoldásként pedig úgynevezett fizetési könnyítési kérelmet is be lehet nyújtani az adóhatósághoz, amelyben részletfizetést lehet kérvényezni a dupla áfa finanszírozására.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik