Üzleti tippek

Kedvet kaptak a kkv-k a beruházásokhoz

A hazai vállalkozások több mint fele beruházást, egyharmaduk építkezést is tervez a közeljövőben.

A Lindab megbízásából készült GfK-kutatás szerint a magyar kkv-szektor beruházási kedve mindenképpen biztató: a vállalkozások többsége (57 százalék) tervez valamilyen jellegű fejlesztést a következő 5 évben, de beruházási hajlandóságuk már rövid, 1 éves időtávon belül is emelkedett.

Azon cégek 49 százaléka, amelyek 5 éven belül fejleszteni szeretnének, már 1 éven belül is szívesen felújítanák gazdasági épületeiket, 37 százalékuk szívesen belefogna új építésbe is. A munkálatokon nem spórolnának a cégvezetők: 67 százalék legalább 5 millió forintot szánna erre, új építések esetében pedig általánosnak számít a minimum 10 millió forintos költségvetés. Mindezeket elsősorban önerőből és pályázati forrásokból finanszíroznák a vállalkozások, felújításhoz banki hitelt alig harmaduk, új építéshez csak negyedük igényelne.

Elöregedett épületekkel küzdenek

Ezt olvasta?

A hazai kis- és középméretű vállalkozások 77 százaléka rendelkezik kiszolgáló funkciókat ellátó épülettel: 60 százalékuk raktárral, 51 százalékuk műhellyel. A megkérdezett cégek 52 százalékának van a tulajdonában bő két évtizedes múltú épület. Különösen a hazai agrárszektort jellemzik elöregedett épületek.

Optimista cégvezetők, újító kedvű agrárszektor

A hazai kkv-szektor beruházási kedve bizakodásra ad okot: az elkövetkező öt évben 57 százalékuk gondolkodik valamilyen fejlesztésben, elsősorban technológiai megújulás (40 százalék), illetve létszámbővítés (26 százalék) terén.

A gazdasági épületekkel rendelkező cégek közel negyede (22 százalék) szívesen felújítaná, bővítené már meglévő épületeit is. Az újító szándék rövid, már egy éves időtávon belül is meggyőző.

Az új épületek iránti igény az agrárszektorban tevékenykedő vállalatok körében felülreprezentált, szinte harmaduk (32 százalék) öt éven belül meglévő épületeinek felújítását, bővítését is tervezi. Az ipari cégek elsősorban a műhelyként, üzemként funkcionáló épületeket, illetve a raktárépületeket újítanák fel, míg az agrárvállalatok jellemzően a raktárépületek rendbe tételén gondolkodnak.

A fokozott építési hajlandóság különösen az 50-249 fő közötti cégek esetében figyelhető meg, de jó hír, hogy a felújítási kedv a kisebb, 10-49 főt foglalkoztató társaságok esetében is jelentős. Összességében a magyar kkv-szektor több mint negyede (26 százalék) szívesen belevágna ilyen jellegű projektbe.

A könnyűszerkezetben látják a jövőt

Bár az acél könnyűszerkezetes technológia elterjedtsége elmarad a nyugat-európai szinttől, a hazai kkv-k harmada (33 százalék) már rendelkezik ilyen épülettel. A technológia alkalmazása különösen az agrár- (47 százalék) és a kereskedelmi cégek (50 százalék) körében terjedt el.

Az acél könnyűszerkezetes technológia legnagyobb előnyének a cégvezetők a következő szempontokat tartják:

– 79 százalék a gyors, az időjárástól független kivitelezést,

– 56 százalék a kis önsúlyt, a könnyű alakíthatóságot,

– 57 százalék akár több száz négyzetméteres épületek létrehozásának lehetőségét;

– 45százalék a technológia nyújtotta kimagasló teherbírást; amely szempont különösen fontos az agrárcégek számára.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik