Üzleti tippek

Így spájzolhat be Magyarország devizából

Dollárkötvény-kibocsátásra készül az Államadósság Kezelő Központ.

Az ÁKK amerikai dollárban denominált 10 éves futamidejű benchmark kötvénykibocsátás megszervezésére adott megbízást a BNP Paribas, a Citigroup, a Deutsche Bank és Goldman Sachs pénzintézeteknek.

A kibocsátásra és az árazásra a piaci körülmények függvényében kerül sor – jelentette be az adósságkezelő.

A Reuters hírügynökség értesülései szerint az előzetes felársáv a 10 éves dolláralapú amerikai államkötvény felett 350-360 bázispont lehet, ami 6,2-6,3 százalékos hozamot jelenthet. A hozam magasabb lenne a februári, szintén 10 éves dolláralapú kibocsátásnál. Az év második hónapjában kibocsátott 2 milliárd dollár összegű, 10 éves futamidejű sorozat évi 5,375 százalékos fix kamatot fizetett, az akkori hozam 3,45 százalékponttal haladja meg a referenciának számító hasonló futamidejű amerikai kormánykötvények hozamát.

A magyar állam 2013 februárjában összesen 3,25 milliárd dollár névértékű öt- és tízéves kötvény sikeres kibocsátásával tért vissza a nemzetközi tőkepiacra 21 hónap után.

Varga bespájzolna

Ezt olvasta?

A nemzetgazdasági miniszter november 6-án a Bloomberg hírügynökségnek azt mondta: nagyjából kétmilliárd dollár értékű lesz az a kötvénykibocsátás, amelyet a magyar állam év végéig szeretne végrehajtani. “A februári kötvénykibocsátáskor az volt a kormány szándéka, hogy 2 milliárd dollár bevételre tegyen szert, és nagyjából ez az az összeg, amelyre számítani lehet az év hátralevő részében történő kibocsátáskor is” – mondta Varga Mihály.

A miniszter ugyanakkor három nappal később a Hír TV műsorában úgy fogalmazott: a kormány még nem döntött arról, hogy az idén végrehajt-e kötvénykibocsátást, de elgondolkozik azon, hogy érdemes lenne “bespájzolni” a jövő év első felében lejáró nagyobb összegek törlesztésére.

A tárcavezető hozzátette: még nincs 100 százalékos meggyőződésünk, hogy az idén kell kötvénykibocsátást végrehajtani, az idei év adósságfinanszírozása rendben van, vagyis ha Magyarország egy fillért sem vesz fel devizában, akkor is kényelmesen tudja törleszteni lejáró hiteleit. Jövőre ugyanakkor van néhány olyan nagyobb összeg, amelyet törleszteni kell.

Lejáró adósságok

Az ÁKK honlapján olvasható információk szerint 2014-ben január 29-én jár le egymilliárd euró összegű államkötvény, majd május 6-án 500 ezer angol fontnyi kötvény (mindkét esetben 10 éves futamidejűek), végül 2014. július 28-án ugyancsak egymillió euró összértékű, 5 éves devizakötvény jár le.

A Morgan Stanley bankcsoport szeptemberi elemzésében azt írta: az amerikai szövetségi jegybankrendszer (Fed) váratlan döntése (a havi 85 milliárd dolláros gazdaságélénkítő program változatlanul hagyása) teremtette kedvező környezetben Magyarország visszatérhetne az elsődleges tőkepiacra, és az év végéig 1,5-2,5 milliárd dollár értékben bocsáthatna ki kötvényt.

Magyarország szeptember 17-én ötmilliárd dollárig terjedő dollárkötvény-kibocsátási szándékot jelentett be az amerikai értékpapír-felügyeletnél (SEC).

Ajánlott videó

Olvasói sztorik