Üzleti tippek

Bezárnák az offshore kiskaput

Jövő évtől szigorodik a cégek közti ajándékozás. A módosítással nem lehet majd adómentesen kimenteni a társaságból a vagyont – írja a Napi Gazdaság.

Kapcsolódó cikkek

Ingyenes marad, de jelentősen szigorítják a vállalkozások közti ajándékozást, eszközátadást és követeléselengedést. Ezek az ügyletek még 2009 júliusában váltak illetékmentessé. A könnyítést az indokolta, hogy a válság idején ne terheljék feleslegesen a vállalkozásokat. Így a tartozások vagy követelések elengedése, átvállalása ne hiúsuljon meg azért, mert nincs miből kifizetni az ügylet utáni ajándékozási illetéket – olvasható a lap csütörtöki számában.

Az illetékmentesség a módosítás szerint továbbra is megmarad, de erre csak akkor lesz lehetőség, ha nem a vagyon kimentése vagy az adófizetés elkerülése a cél. Jövőre már csak akkor marad meg a mentesség, ha a megajándékozott cég Magyarországon, illetve olyan államban működik, ahol a társasági adó – vagy az annak megfelelő adó – legalább 10 százalékos.

Az ügyletnek az „ingyenességgel” együtt van társaságiadó-vonzata. Ha a megajándékozott vagy a tartozásától megszabadított cég magyarországi székhelyű, akkor 10 vagy 19 százalék a társasági adó. Ha külföldi, akkor az ottani szabályok szerint kell adóznia.

A szigorítást egy kiskapu indokolhatta: az eddigi szabályozást ugyanis ki lehetett játszani, ha a megajándékozott vállalkozás olyan államban működött, ahol lényegében nincs társasági adó.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik