Üzleti tippek

Tovább zakatolhat a pénznyomda

Friss statisztikai adatok hiányában egyelőre nem várható, hogy az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed drasztikus lépésre szánná el magát.

Az elmúlt időszakban a pénzpiacok figyelmét az amerikai költségvetési hiány körüli elhúzódó vita, majd a múlt héten született átmeneti megoldás kötötte le, de a QE3-as pénznyomda is a slágertémák között van.

A CIB Bank elemzője szerint hónapokig nem várható, hogy a Fed visszavenne a havonta 85 milliárd dolláros monetáris lazításból, vagyis bekövetkezne az úgynevezett tapering. Az általános várakozások is errefelé hajlanak, és a „piacok örülnek, hogy laza a Fed”.

Ötvös Mihály a Gazdasági Rádió hírműsorában elmondta: az amerikai jegybank szerepét betöltő intézmény részéről az az erőteljes kommunikáció, miszerint a makrogazdasági adatok függvényében döntenek a QE3 lassításáról.

Az elmúlt két hétben viszont a szövetségi kormányzat részleges leállása miatt fontos adatok nem láttak napvilágot a tengerentúlon. „Ilyen szempontból nehéz lenne kapaszkodót találnia a Fednek.” Így az elemző arra számít, hogy az októberi egyeztetésen még mindenképpen változatlan eszközvásárlási programot tartanak fent. A nagy kérdés, hogy a decemberi ülés mit hoz majd.

Menetrend az ideiglenes megállapodás után

December 13-ig kétoldalú megoldást kell kidolgozni az Egyesült Államokban a hosszú távú fiskális reformokról.

2014. január 14-ig állapodtak meg a szövetségi kormányzat finanszírozásáról.

2014. február 7-ig tolták ki a költségvetési plafon határidejét.

Ötvös Mihály hozzátette: az elmúlt másfél-két hónapban jellemző amerikai bizonytalanságnak köszönhetően az európai tőzsdék lényegesen jobban teljesítettek, és „felülteljesítették amerikai társaikat”.

Az első fecske

A leállás utáni első fontos makroadat ma délután látott napvilágot. A vártnál kevesebb, 148 ezer új munkahely jött létre szeptemberben. Az elemzők 180 ezret vártak. A szokásos foglalkoztatási adatok több napot késtek az amerikai kormányzat korábbi részleges leállítása miatt.

Augusztusban még 193 ezer új munkahelyről számoltak be, az elemzők által várt 180 ezres szám már ehhez képest is a gazdaság lassulására utalt, a tényleges adat pedig komoly aggodalmakat kelthet. Szeptemberben az építőiparban, a nagykereskedelemben és a logisztikai iparágban volt a legtöbb új foglalkoztatott.

A piaci hangulatot javíthatja, hogy a munkanélküliség szeptemberben 7,2 százalékra csökkent. Korábban azt várták, hogy az augusztusi 7,3 százalékos szinten marad. Szeptemberben 11,3 millióan kerestek aktívan munkát.

A mostani közlés még nem elemezte a kormányzat részleges leállásának hatásait a munkaerőpiacra, a minisztérium szerint ez a következő, november elején esedékes jelentésben lesz benne.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik