Üzleti tippek

Villantott az építőipar

A sokéves mélyrepülés után a látványos növekedés elsősorban az ipari, út- és vasútépítésnek köszönhető.

Az építőipar termelése – a kiigazítatlan és a munkanaptényezővel kiigazított adatok szerint is – augusztusban 14,6 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Szezonálisan és munkanaphatással kiigazítva a termelés 4 százalékkal nőtt az előző hónaphoz képest, az év első nyolc hónapjában pedig éves szinten 7,5 százalékos bővülést mértek.

Előzmények

Júliusban az építőipar termelése 1,9 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. Az előző hónaphoz képest 1,6 százalékkal csökkent a termelés.

Tavaly augusztusban még éves szinten 8,7 százalékos csökkenés, az előző hónaphoz képest pedig 5,2 százalékos zsugorodás jellemezte az ágazatot.

Az építményfőcsoportok közül az épületek építése 18,3 százalékkal emelkedett. Az alacsony bázis mellett a növekedés elsősorban ipari épületek építéséből adódott. Az egyéb építmények esetében 10,7 százalékos volt az egy évvel korábbi időszakhoz képest a bővülés. A növekedés vasút- és útépítési munkáknak köszönhető. Szezonálisan kiigazított indexek alapján az épületek építésének teljesítménye a júliusi csökkenés után 6,6 százalékkal, az egyéb építményeké 2,2 százalékkal csökkent az előző hónaphoz képest.

Az épületek építése ágazat termelése (ami az épületépítési projekt szervezését és az épületek szerkezetépítését tartalmazza) augusztusban 28,5 százalékkal magasabb volt az egy évvel korábbinál. Az egyéb építmények ágazatánál pedig  29,9 százalékos emelkedést mértek. Az építőipari termelés több mint kétötödét adó speciális szaképítés ágazat termelése azonban 1,2 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbi adatoktól.

Ezt olvasta?

A kormány döntéseit bírálják a cégek

A 2013 augusztusában kötött új szerződések volumene 47,6 százalékkal magasabb volt az egy évvel korábbinál. Ezen belül az épületek építésére kötött szerződéseknél 28 százalékos a növekedés – az egészségügyi, az ipari, illetve kisebb mértékben az oktatási épületekre kötött szerződéseknek köszönhetően.

Az egyéb építmények építésére vonatkozó új szerződések volumene 62,5 százalékkal emelkedett. A növekedés okai a gyorsforgalmi úthálózat építésére kötött néhány nagy értékű szerződés, valamint városfejlesztési munkákra vonatkozó szerződések voltak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik