Üzleti tippek

Négy keréken döcög az ipar

Augusztusban az ipari termelés 1,4 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól. A hazai ipar növekedési motorja továbbra is a járműgyártás.

A munkanaphatástól megtisztított index 0,9 százalékkal emelkedett, mivel idén augusztusban eggyel kevesebb munkanap volt. Az előző hónaphoz képest a szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazított index 0,7 százalékkal nőtt. A termelés az év első nyolc hónapjában éves viszonyításban 0,8 százalékkal volt alacsonyabb.

Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője még az előzetes számok közzétételénél fogalmazott úgy, hogy a visszaesés a várakozásoktól elmaradó mértékű. Szerinte a következő hónapokban elsősorban a járműgyártás adhat további lendületet az iparnak, mivel az Audi autógyártása fokozatosan futhat fel az év hátralevő részében.

Autók vs. számítógépek

Az ipari export az év első nyolc hónapjában 2,2 százalékkal, míg augusztusban 2,6 százalékkal emelkedett éves szinten. A járműgyártás kivitele augusztusban 14,5 százalékkal bővült. A számítógép, elektronikai, optikai termék gyártásának exportvolumene azonban 12,3 százalékkal visszaesett.

Az ipar belföldi értékesítése január-augusztusban 3,7 százalékkal, augusztusban 6,2 százalékkal csökkent a tavalyi év azonos időszakához képest. A feldolgozóipar belföldi eladásai augusztusban éves szinten 6,1 százalékkal mérséklődtek.

Lejtmenetben az energiaszektor

Az ipar nemzetgazdasági ágai közül augusztusban a feldolgozóipar termelése 0,4 százalékkal, a csekély súlyú bányászaté 22,7 százalékkal csökkent éves viszonyításban. Az energiaipar (villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás) kibocsátása pedig 9,9 százalékkal maradt el az egy évvel korábbi időszaktól.

A feldolgozóipar tizenhárom alága közül mindössze háromban regisztráltak termelésbővülést, a többi alágban 0,7 és 15,3 százalék közötti csökkenést mért a KSH az előző év augusztusához viszonyítva.

Kevesebb élelmiszer, kevesebb cigi

A jelentősebb súlyú alágakból a feldolgozóipari termelés közel negyedét adó járműgyártás kibocsátása kiugróan, 23,2 százalékkal nőtt. Ehhez az alacsony bázis is hozzájárult. A második legnagyobb alág, a feldolgozóipari termelés majdnem hetedét képviselő élelmiszer, ital és dohánytermék gyártása 3,3 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól. Ez elsősorban az értékesítés több mint 60 százalékát kitevő hazai eladások visszaesésére vezethető vissza.

A gyógyszergyártásnál is visszaesést mértek

A feldolgozóipari rangsorban harmadik számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása 10,6 százalékkal visszaesett. Az iparágon belül a meghatározó súlyú ágazatok többségében csökkent a termelés. Az alágak közül a legnagyobb mértékben, 15,3 százalékkal a gyógyszergyártás kibocsátása maradt el az egy évvel korábbitól. Ennek hátterében a hazai és az exporteladások visszaesése áll.

Augusztusban a megfigyelt feldolgozóipari ágazatok összes új rendelése 7,4 százalékkal emelkedett. Az új exportrendelések 9,4 százalékkal nőttek, az új belföldi rendelések azonban 5 százalékkal csökkentek. Az összes rendelésállomány 11,4 százalékkal haladta meg az előző év augusztusit.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik