Üzleti tippek

Online pénztárgépek: lecsap a NAV a késlekedőkre

Lejárt a türelmi idő. Eddig összesítve többmilliós bírságot szabott ki a Nemzeti Adó- és Vámhivatal azokra a kereskedőkre, akik még nem rendelték meg az online pénztárgépet.

Az adóellenőrök nem véletlenül akadtak a mulasztókra: hetek óta ellenőrzik azokat a budapesti vállalkozásokat, amelyek nagy valószínűséggel nem teljesítették az online-pénztárgép-rendszerbe történő bejelentkezés feltételeit.

A revizorok a jogszabályban előírtak betartását ellenőrzik. Azt vizsgálják, hogy az érintetteknek van-e üzembe helyezési kódjuk, és rendelkeznek-e pénztárgép beszerzésére vonatkozó szerződéssel vagy a forgalmazó által visszaigazolt megrendeléssel. Továbbá azt is ellenőrzik, hogy a szerződés, illetve a megrendelés tartalmazza-e a teljesítési határidőt.

Ezt kockáztatják a vállalkozások

Az egyéni vállalkozók mulasztását 500 ezer forintig, a gazdasági társaságokét 1 millió forintig terjedő bírsággal szankcionálja a hatóság.

A NAV közép-magyarországi főigazgatósága azokat az online pénztárgéppel nyugtaadásra kötelezett cégeket bírságolja, amelyek nem rendelkeznek sem szerződéssel, sem visszaigazolt megrendeléssel. Súlyosbító körülményként értékelik, és így magasabb összegű bírságot szabnak ki azokra, akik még üzembe helyezési kódot sem kértek, azaz nem regisztráltatták magukat az adóhatóságnál.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik