Üzleti tippek

Magyar találmány az irathamisítás és a kódlopás ellen

qr (qr)
qr (qr)

Hazai fejlesztés alakíthatja át gyökeresen a labirintusszerű QR-kódok használatát. A Cellum cégcsoport újításával lényegében lemásolhatatlanná és hamisíthatatlanná válnak az elektronikus jegyek és igazolványok.

A cég az ágazat egyik legjelentősebb iparági eseményén, a Las Vegas-i Money2020 konferencián mutatta be az újgenerációs mozgó QR-kód technológiát. Közlekedési jegyek, koncertbelépők, igazolványok, személyre szóló kuponok kerülhetnek át teljes biztonsággal az okostelefonokra.

A Cellum által fejlesztett folyamatosan változó QR-kód („Motion QR code”) megoldással több különböző, egymástól eltérő tulajdonságú adat olvasztható össze a tizedmásodpercenként változó grafikai jelrendszerbe. Akár egy komplett, fotóval ellátott bérlet, személyigazolvány vagy útlevél, illetve bármilyen biometrikus azonosító rendszer adatait is képes lehet a technológia egyetlen, a telefonon megjelenő kódba zárni.

A jel egyszerű képernyőképmentéssel nem másolható, nem küldhető tovább, így csak a jogos tulajdonos által használható. Továbbküldeni persze egy képfolyamot is lehet, de ebben a helyzetben nem érdemes: a Cellum kódja ugyanis azonosítja is felhasználóját. Az okostelefonon vagy interneten keresztül vásárolt koncertjegyhez, buszjegyhez is hozzárendelhető a jogos tulajdonos fotója, így elkerülhető a csalás, azaz egy jegy többszöri felhasználása. Az ellenőrzés pedig offline üzemmódban is történhet, egy egyszerű szkennerrel vagy egy másik okostelefonnal is. Biometrikus azonosítás esetén például az ujjlenyomat hitelesített és titkosított verziója prezentálható a telefon képernyőjén, ahol az azonosság egy offline ujjlenyomat-olvasóval ellenőrizhető.

Fotó: Northfoto

Az okostelefon lehet az új irattárca

A mozgó QR-kód feleslegessé teszi az interneten vásárolt jegyek kinyomtatását is, szinte kizárja a duplikációt, miközben rendkívül egyszerűvé teszi az azonosítás folyamatát. „Új fejlesztésünkkel eddig ismeretlen távlatokat nyithatunk meg a mobiltranzakciós piacon. Képesek vagyunk a mobiltelefont nemcsak valódi pénztárcává, de irattárcává is alakítani, amellyel tárolhatjuk és bemutathatjuk a mobilon megvásárolt belépőjegyeinket, bérleteinket, de akár igazolványainkat, egészségügyi adatainkat, biztonsági profilunkat is” – összegezte Kóka János, a Cellum Global Zrt. vezérigazgatója.

„Tesztkörnyezetben már működik az új technológia, most azon dolgozunk, hogy minél előbb éles üzemben is bizonyítsunk. Az amerikai bejelentéssel szinte egy időben Európában és Japánban mutatjuk be az új eljárást” – tette hozzá a cégvezető.

Inotay Balázs, a társaság alapítója elmondta: a Cellum Secure technológia megfelel a PCI DSS nemzetközi standardnak, és a lehetséges legmagasabb szintű biztonságot nyújtják, kizárva a visszaélések lehetőségét.

„Az új típusú QR-kód jellemzője, hogy azt egy speciális titkosítási eljárásnak köszönhetően csak az arra jogosult szerv (például jegyértékesítő társaság, hivatalos igazolványokat kibocsátó állami szervezet) képes kiadni és a telefonokra eljuttatni. Azonban ellenőrizni bárki képes a dokumentumot a nyilvánosan és ingyenesen hozzáférhető olvasó alkalmazás segítségével” – fejtette ki Inotay.

A Cellum új megoldása iránt már most is komoly érdeklődést mutatnak a nemzetközi pénzügyi szolgáltatók és IT-óriások. A kereskedelmi alkalmazás várhatóan 2014 elején jelenik meg a világ különböző piacain.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik