Üzleti tippek

Kis sör, nagy haszon

Csehországban gombamód szaporodnak, és egyre népszerűbbek a minisörgyárak.

Kapcsolódó cikkek

A kisebb sörfőzdék termékei iránt egyre nagyobb a kereslet. A termelésük 90 százalékát vendéglőkben adják el csapolt sörként, míg tíz százalékát palackozva értékesítik.

„Szeptember közepén országszerte 189 minisörgyár működött, és ez a szám év végére 200-ra emelkedik, sőt, néhány éven belül a 300-at is elérheti” – jelentette ki Jan Surán, a minisörgyárak cseh-morva szövetségének elnöke.

Jelenleg a minisörgyárakban főzik az évi cseh sörtermelés valamivel több mint egy százalékát. “Várható, hogy elérjük a két százalékot. Azzal nem számolunk, hogy nálunk is olyan teret nyernének ezek a kisvállalkozások, mint az Egyesült Államokban” – tette hozzá a szövetség elnöke. Az USA-ban ezek a cégek a sörpiac mintegy 10 százalékát fedik le. Az itt készült termékek drágábban értékesíthetőek, mint a nagy gyárak termékei. Erre a „nagyok” is rájöttek, így például a világ legnagyobb sörgyárának, az Anheuser-Busch-nak számos minisörgyára van.

Az Egyesült Államokban jelenleg körülbelül 2500, Németországban 1200, Nagy-Britanniában pedig több mint 1000 minisörfőzde működik.

Csehországban az a cég számít minisörgyárnak, amely legfeljebb 10 ezer hektoliter sört főz évente. Eddig a határig a vállalkozások kedvezményes adózását is lehetővé teszi a cseh szabályozás.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik