Üzleti tippek

Kövér: Szlovénia jó terep lehet a magyar kkv-knak

A két ország közötti gazdasági kapcsolatok fejlődésének alapja az exportképes kkv-k közötti együttműködés ösztönzése – fogalmazott Kövér László házelnök a mai szlovén-magyar üzleti fórumon. Janko Veber, a szlovén parlament elnöke pedig arra is kitért, hogy a következő hónapokban esedékes állami cégek privatizációjában magyar vállalkozások érdeklődését is várják.

Kövér László a rendezvényen elmondta: a kétoldalú kereskedelmi kapcsolatok dinamikusan fejlődtek az előző években. Tavaly az árucsere-forgalom összértéke 1,7 milliárd euró volt. 2013 első félévében a magyar export 0,6 százalékkal, az import 10,2 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest. Szlovénia 1,1 százalékban részesedik a magyar külkereskedelmi forgalomból, és a 17. helyet foglalja el a külkereskedelmi partnerek sorában.

A kkv-k közötti kooperáció ösztönzése jó lehetőséget nyújt a határ menti gazdasági kapcsolatok, a termelői és beszállítói együttműködések erősítésére is – fejtette ki a házelnök, hozzáfűzve, hogy ez a térség mindkét országban a kevésbé fejlett területek közé tartozik. Ezért van nagy jelentősége a Muravidék fejlesztésére elfogadott törvénynek, és az annak keretében megjelenő pályázatoknak is. A vállalkozások együttműködésében további jelentős lépés, hogy idén áprilisban megnyílt a Kárpát Régió Üzleti Hálózat szlovéniai irodája.

Kövér László szólt arról is, hogy a magyarországi nagyvállalatok – elsősorban a Mol vagy a Magyar Telekom – továbbra is élénk érdeklődést mutatnak az állami tulajdonban lévő szlovén cégek privatizációja iránt, mint szakmai befektetők. Ennek érdekében már most is szívesen alakítanának ki stratégiai partnerkapcsolatot szlovén nagyvállalatokkal.

A gazdasági kapcsolatok szorosságát mutatja az is, hogy 2007 óta szlovén-magyar üzleti tanács segíti a kapcsolatok mélyítését. A tanács 2013-ra célul tűzte ki a kereskedőhálózatok közötti, valamint a logisztikai és a vasúti együttműködés erősítését, továbbá az élelmiszeripari, fa-, papíripari, biotermék, biogyógyászati üzleti találkozók szervezését és a közös információcserét a Nyugat-Balkán, illetve a V4-országok között. Emellett Magyarország innovációs és turisztikai kapcsolatai is erősödtek Szlovéniával.

Kövér László szerint a magyar-szlovén gazdasági kapcsolatokban új irányt jelenthet a közös fellépés a harmadik piacokon, ugyanis Magyarország érdekelt a nyugat-balkáni pozíciószerzésben. Szerinte további lehetséges együttműködési terület lehet az energiaellátás összekapcsolása, a közlekedési infrastruktúra fejlesztése és a logisztika is.

Janko Veber, a szlovén parlament elnöke a találkozón elmondta: Magyarország Szlovénia számára nemcsak jó szomszéd, hanem fontos gazdasági partner is. Hozzátette: a jelenlegi előrejelzések rövid távon még nem mutatnak javulást a szlovén gazdaságban, ezért megoldások kellenek a gazdaság élénkítésére. A kivitel növekedését szeretnék támogatni, és növelni az ország ismertségét.

A szlovén törvényhozás elnöke kitért arra is, hogy magyar gazdasági társaságok érdeklődését szívesen fogadják a 15 szlovén állami cég privatizációjában, ami a következő hónapokban esedékes.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik