Üzleti tippek

Kivárnak a könyvelők – Év végi hajrá jöhet

A korábbi évekhez képest várhatóan több szakember hagyja az utolsó hónapokra a kötelező továbbképzések teljesítését. Bár a vállalkozási szakon idén már rugalmasabb a kreditpontok gyűjtése, de az államháztartási területen nagy a bizonytalanság. 2014-től ugyanis jelentősen módosul az államháztartási számvitel, de a részletekről egyelőre még nem jelentek meg a végrehajtási rendeletek.

Ahogy arról még tavaly év végén beszámoltunk, 2013-tól jelentősen átszabták a könyvviteli szolgáltatást végzők kötelező képzését. A 93/2002. kormányrendelet módosítása alapján a könyvelőknek évente (január 1. és december 31. között) összesen 16 kreditpontot kell összegyűjteniük, de vannak belső arányok is, amelyeket teljesíteni kell.

A főbb szabályok

Az egy évre előírt 16 kreditpontból 8-at számviteli témakörben, míg 4-et kifejezetten az adott szakterületre minősített továbbképzésben kell megszerezni. Ha valaki két vagy esetleg több szakterületen is regisztrált szakember, akkor az ezekhez kapcsolódó 4-4 kreditpontokat is össze kell gyűjtenie.

A leggyakrabban felmerülő kérdésekről további információkat a Saldo oldalán itt olvashat.

Murvai László, a Saldo Pénzügyi Tanácsadó és Informatikai Zrt. felnőttképzési igazgatója az FN24-nek elmondta: a vállalkozási szakon a képzési rendszer a 2013-as változások alapján rugalmasabbá vált, hiszen korábban csak a kötelező tematika alapján lehetett összegyűjteni a pontokat. Most viszont a jelentkezők maguk is összeállíthatják, hogy milyen oktatásokon vesznek részt.

Nekik arra kell figyelniük, hogy a teljesítésnél a kötelező belső arányok (a 4, illetve a 8 pontok) is meglegyenek. A Saldo tapasztalatai alapján ezt még sokan figyelmen kívül hagyják. Így például hiába szerzik meg a szükséges 16 kreditpontot, ha ennek csak kevesebb, mint a fele számolható el számviteli kreditként. Ebben az esetben év végéig még újabb számviteli képzésen kell részt venniük.

Forrás: Northphoto

További tapasztalat, hogy az „önálló stratégia” mellett még mindig sokan választják a kétnapos intenzív oktatást, amikor tömbösítve rövid idő alatt teljesíthetik az éves kötelezettségüket. A jelentkezők harmadik csoportja pedig kivár, és a jövő évi adóváltozások kihirdetését követő időszakra (ez november végén, december elején várható) halasztja a képzések teljesítését.

Számviteli képzések regisztrált mérlegképes könyvelőknek

(ön)ellenőrzések számvitele

jogutód nélküli megszűnések (felszámolás, végelszámolás és kényszertörlés)

devizás elszámolás, speciális devizás ügyletek

követelésekkel, kötelezettségekkel,

tárgyi eszközökkel,

– illetve saját tőkével kapcsolatos számviteli elszámolások

Nagy a bizonytalanság

Az államháztartási számvitel területén megmaradt a Nemzetgazdasági Minisztérium által összeállított kötelező tematika, amelynek része a 2014. január elsejétől tervezett változásokra való felkészülés is. Ennek az alapjait a 4/2013-as kormányrendelet rögzíti. A bizonytalanságot az okozza, hogy a végrehajtási rendelet még mindig nincs kihirdetve.

A korábbi években nem történt ilyen jelentős változás, így az érintett könyvelők (például önkormányzati dolgozók, költségvetési szervek, iskolák munkatársai) közül a többség már az év első felében teljesítette a kötelező képzéseket. Most viszont már látszik, hogy a szakmai oktatásokon év végére jelentkezési dömping várható – összegezte a Saldo szakértője.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik