Üzleti tippek

Miért olcsóbb a multiknak az online kapcsolat?

A szakmai szervezetek szerint egyes multinacionális cégek a kkv-knak kínált ár töredékéért köthetnek adatátviteli szerződést.

A Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK), a Magyar Iparszövetség (OKISZ) és a Kereskedők és Vendéglátók Országos Érdekképviseleti Szövetsége (KISOSZ) szerint a kis- és középvállalkozások számára aggodalomra ad okot az a tény, hogy az online adatkapcsolatra képes pénztárgépek üzemeltetése előre nem kiszámítható adatkommunikációs költséggel jár.

A három szervezet egyaránt támogatja az online pénztárgépek üzembe helyezését. Elutasítják viszont azt, hogy a mobilszolgáltatók egyes multinacionális cégekkel a jelenlegi helyzetben a kkv-knak kínált ár töredékéért köthetnek adatátviteli szerződést.

Úgy vélik, hogy az állam által kötelezően előírt adatszolgáltatás díja a mikrovállalkozásokhoz képest nem lehet kevesebb a nagy cégek esetében, ha az adatszolgáltatás ugyanaz. Különös tekintettel arra, hogy a tárgyalások kezdetén az online kommunikációs szolgáltatók néhány száz forintos díjról tájékoztatták a vállalkozókat – áll a közleményben.

A szervezetek azt kérik, hogy a kormány vizsgálja meg az adatátviteli díj áfatartalmát is. Továbbá felhívják a figyelmet arra is, hogy hasonló problémák adódhatnak az októbertől kötelező elektronikus építési napló online kommunikációs díjainál is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik