Üzleti tippek

Miért nyerő a távmunka?

Külföldön már sok olyan ország van, ahol a vállalati kultúra elfogadott része a távmunka. Magyarországon ez még gyerekcipőben jár, de óvatos nyitás már tapasztalható. Ebben segít az előfizethető informatika terjedése is.

„A távmunkával nyerhetnek a cégek és az alkalmazottak egyaránt. Az internet szinte már közműnek számít, így a világhálón történő otthoni munkavégzés – IT szempontból – teljesen ésszerű és elfogadható lépés a vállalatok számára. Természetesen ennek bevezetésénél a menedzsmentnek számos szempontot kell mérlegelnie, hiszen ez nemcsak informatikai, hanem HR- és vezetés-szervezési kérdés is. Mivel idehaza még ennek nincs akkora hagyománya, mint külföldön, így érthető, hogy óvatosabbak a cégek. Ezzel együtt egyre több ügyfelünk kér tőlünk távmunkát támogató informatikai megoldásokat – mondta Mártha Imre, az Invitel operatív főigazgatója.

Kevesebb utazással töltött idő, hatékonyabb és rugalmas munkavégzés, az irodabérlési, üzemeltetési és utazási költségek csökkentése. Csak néhány az otthoni megoldás előnyei közül. A home office-t az előfizethető informatikának köszönhetően ma már – cégmérettől függetlenül – bárki kipróbálhatja, hogy ha ezt a munkaköre megengedi.

A feltételek egyre több helyen adottak

A munkavállalók a legtöbb cégnél már régóta nem a saját gépeikre, hanem szerverre dolgoznak. Az otthoni beosztás esetében csupán annyi a különbség, hogy a belső hálózat helyett titkosított online csatornán keresztül mentik az adatokat a szerverre.

Az Invitel operatív főigazgatója szerint a jelenlegi technológiák ma már lehetővé teszik, hogy minden interneten „közlekedő” adatunk titkosítva legyen, és csak azok férjenek hozzá, akik a megfelelő azonosítókkal rendelkeznek. Természetesen a kiemelt adatbiztonsághoz olyan IT-szolgáltatót kell választani, amelynek megfelelő nemzetközi tanúsítványai vannak. Az Invitel tele- és infokommunikációs szolgáltatóként ISO 9001 és ISO 27001 minősítésekkel, valamint NATO-tanúsítvánnyal rendelkezik.

A Kozma utcai DataCenter adatközpontban pedig „öt kilences”, vagyis kiemelt fokozatú, 99,999 százalékos rendelkezésre állást vállal a hűtés és az áramellátás tekintetében. Mindez azt jelenti, hogy biztonsági megoldásait tekintve az Invitel szolgáltatásai messze túl mutatnak a legtöbb hazai vállalat IT-rendszerén.


Fotó: Shutterstock

Így néz ki a virtuális iroda

Cégek a felhőkben

„Az Invitel egyik legújabb felhőszolgáltatása az InviCloud, amellyel az IT-vezető vagy rendszergazda, akár a saját otthonából is képes az informatikai rendszerük menedzselésére. Az adatközponti szolgáltatások közül a tárhelyszolgáltatás költséghatékony és rugalmas megoldást kínál a céges információk megőrzésére: a jogosultak bárhol, bármikor könnyen hozzáférhetnek az adatokhoz. De van olyan biztonsági szolgáltatás is, amellyel a vállalkozás ellenőrizheti az otthonról bejelentkező munkatársakat, a beszállítókat vagy az alvállalkozókat is. Megnézheti például, hogy ki milyen tevékenységet végzett, milyen adatokhoz fért hozzá, és meddig volt bejelentkezve a rendszerbe” – sorolta az üzleti felhőszolgáltatásokat Mártha Imre.

Irodai telefon a nappaliban

Az IP Centerrel otthonát a vállalati telekommunikációs környezetbe integrálhatja, vagyis úgy telefonálhat a nappaliból is, mintha a munkahelyén dolgozna: a percdíjak ugyanazok, és a hivatalos számán – hívásátirányítás nélkül – irodán kívül is könnyen elérik az ügyfelek. A kollégái pedig a belső rövid melléken ekkor is díjmentesen hívhatják. Az IP Centeren keresztül csetelhet is a munkatársakkal, és a jelenléti információk alapján láthatja, hogy a helyükön ülnek-e, megbeszélésen vannak, vagy éppen telefonálnak. Mindehhez csupán szélessávú internetkapcsolat szükséges.

Virtuális csapatmunka

Az Invitel NetWork szolgáltatása a közös csoportmunkát segíti: videókonferenciát szervezhetnek, de biztosított a dokumentum-megosztás és az elvégzett feladatok automatikus mentése is. (x)

Az informatika olyan lesz, mint az áramszolgáltatás

Vészhelyzetben is jól jön az okos hívásmenedzselés

Ajánlott videó

Olvasói sztorik