Üzleti tippek

Varga és Matolcsy gyengíti a forintot

forint (forint)
forint (forint)

Hiába a kedvező nemzetközi makroadatok, a forint gyengülő pályán maradhat: a devizahiteles mentőcsomagnak és a rendületlen kamatvágásnak köszönhetően.

Folytatódik a jegybanki kamatcsökkentési ciklus, amelynek végén 3-3,5 százalék lehet az irányadó ráta – ezt még múlt kedden közölte Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke a kamatdöntő ülést követően. Soós Róbert, az XTB brókercég vezető elemzője szerint a 300 közeli euró részben arra vezethető vissza, hogy a piac beárazza a korábban vártnál alacsonyabb alapkamatot, vagyis az enyhítési ciklus folytatását. Korábban ugyanis a befektetők arra számítottak, hogy 4 százalékig tarthat az irányadó ráta csökkentése, és ezt követően kivár a jegybank. A legutóbbi Matolcsy-nyilatkozat viszont ezt írta felül. Az alapkamat jelenleg 4 százalékos.

Eközben Varga Mihály megint üzent a bankoknak, miszerint ősszel – a bankokkal vagy nélkülük – létrejön az újabb devizahiteles mentőcsomag. A vezető elemző szerint a nemzetgazdasági miniszter üzenete azt erősíti meg, hogy fel lehet készülni a nyár végi forintgyengülésre.

Magyarországon a devizaalapú jelzáloghitel-állomány meghaladja a 4000 milliárd forintot. Ha a kormány egy újabb végtörlesztést választ megoldásként, akkor a devizahitelek visszafizetése miatt is veszíthet még erejéből a hazai deviza. A szakértő szerint a kabinetnek a mentőcsomag kidolgozásánál nincs túl nagy mozgástere, hiszen tartania kell a GDP-arányosan 3 százalék alatti államháztartási hiányt. „A nagy kérdés, hogy ki vállalja a terheket? Az államon kívül érthetően csak a bankok és a lakosság jöhetnek szóba. A piacok számára a pénzintézetek további terhelése negatív lépés, hiszen ezzel a bankok továbbra sem tudják kivenni a részüket a hitelezés beindításában, és a gazdaság talpra állításában. Ha pedig a lakosság kap újabb terheket, akkor az rövid távon visszavetheti az egyébként is halvány fogyasztást” – összegezte Soós Róbert.

300 alatt, felett

Szerdán pár fillérrel haladta meg az eurójegyzése a 300 forintot. A csütörtök délelőtti órákban az árfolyam 299 és 300 között mozgott. Az XTB kereskedési szakértője elmondta: a következő ellenállás (technikai támaszszint) 301,5 forintnál található. A piac egyelőre várja a kormány megoldási terveit a devizahitelekkel kapcsolatban. Radikális program esetén elképzelhető, hogy 301 fölé kerülhet az euróárfolyam. Természetesen másik oldalon nem érdeke az államnak a túlzottan gyenge forint, hiszen ez emeli a devizában lévő államadósságot és a devizahitelesek törlesztőrészleteit is – tette hozzá az elemző.

Frissítés: Csütörtök este az euró árfolyama megközelítette a 301 forintot.

Nesze semmi, fogd meg jól!

A nemzetközi piacokon a hét kiemelkedő eseménye az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed kamatdöntő ülése. A testület tegnap adott ki egy közleményt, amelyben nem volt túl sok újdonság. A makroadatok tükrében az amerikai jegybank csökkentheti vagy szinten tarthatja a jelenlegi kötvényvásárlások szintjét, vagyis tovább zakatolhat még a pénznyomda. Emellett az infláció kapcsán kisebb aggodalmat lehet kiolvasni a sorok között. A Fed ugyanis 2 százalékos inflációs céllal dolgozik, az amerikai fogyasztói árindex viszont tartósan ez alatt van. Mindezek arra utalnak, hogy várhatóan szeptemberben még nem fogják kivezetni a QE3 mennyiségi lazítást. A héten közzétett amerikai GDP-adat akár reménykeltő is lehetne, de megítélése a statisztikai módszertan-váltás miatt kérdéses. Az amerikai gazdaság a második negyedévben a várt 1 százalék helyett 1,7 százalékkal bővült.

A befektetők most már a hét másik kiemelt adatát várják. A mezőgazdaságon kívüliek foglalkoztatottsági szintjét (nonfarm payroll) pénteken teszik közzé a tengerentúlon.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik