Üzleti tippek

Több pénz landolhat a cégeknél

Javulást mutatnak a hazai kkv-vezetők várakozásai az előző negyedévhez képest.

A vállalkozások a következő egy évre vonatkozóan majdnem 5 százalékos árbevétel- és több mint 3 százalékos eredménynövekedést valószínűsítenek. Ezzel az árbevétel-várakozások a tavalyi évre jellemző stagnáló időszak után jelentősen emelkedtek, az eredményvárakozások pedig szinte megduplázódtak az előző negyedévhez képest. Az árbevétel jövőbeni alakulását tekintve a középvállalkozások, az eredményvárakozások esetében pedig a mikrovállalkozások a legoptimistábbak – derül ki a K&H kkv-bizalmiindex legfrissebb adataiból.

Az 500 cég megkérdezésével végzett negyedéves felmérés szerint számottevően javultak az árbevételre vonatkozó várakozások. A vállalkozások jelenleg átlagosan 4,95 százalékos árbevétel-növekedést feltételeznek, szemben a tavalyi évre jellemző 4 százalék körüli emelkedéssel. „A vállalkozások több mint fele (54 százalék) 0-6 százalék közötti árbevétel-növekedéssel számol, míg nagyjából minden harmadik cég (30 százalék) 7 százalék feletti bővülést valószínűsít. Mindezek mellett 22 százalékról 16 százalékra csökkent azon cégvezetők aránya, akik árbevételük csökkenésével számolnak” – részletezte az eredményeket Németh László, a K&H kkv-marketing főosztályvezetője.

A különböző árbevétel-kategóriájú cégek várakozásai egyaránt nőttek. A középvállalkozások és a mikrovállakozások szinte azonos mértékben: előbbiek átlagosan 5,4 százalékos, utóbbiak 5,3 százalékos árbevétel-növekedéssel számolnak. Míg a kisvállalkozások várakozásai valamelyest mérsékeltebbek: ők 4,6 százalékos növekedést prognosztizálnak.

A legkisebbek a legoptimistábbak

Az eredményvárakozásokat tekintve a cégek túlnyomó többsége (82 százalék) növekedést valószínűsít, aminek átlagos mértéke közel duplája az előző negyedévi értékhez képest. Így jelenleg a cégvezetők 3,3 százalékos profitnövekedést feltételeznek. Ez komoly kitörést jelent az utóbbi másfél évre jellemző 1-2,5 százalék között ingadozó várakozásokhoz viszonyítva. A legoptimistábbak továbbra is a mikrovállalkozások, hiszen ők 3,9 százalékos nyereségnövekedéssel számolnak. A kisvállalkozások,amelyek várakozásai több mint háromszorosára emelkedtek az előző negyedévhez képest, jelenleg eredményük 3 százalékos növekedését feltételezik. A középvállalkozások ehhez képest visszafogott, 1,8 százalékos profitnövekedésre számítanak, ugyanakkor ez is több mint duplája az előző negyedévinek.

„A kkv-knál tapasztalt árbevétel- és eredményvárakozások jelentős javulásának hátterében feltehetően az áll, hogy már láthatók a fogyasztás beindulásának jelei, és a fogyasztói bizalom is tovább javult” – tette hozzá a kkv-szakértő.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik