Üzleti tippek

Amerikai álom után kínai hidegzuhany?

Túlzott optimizmus ütötte fel a fejét a pénzpiacokon az amerikai Fed-elnök szerdai beszéde után. Balogh Balázs, az XTB brókercég piaci elemzője szerint a kínai GDP-adat előtt nem árt az óvatosság.

A héten a legnagyobb érdeklődést a Fed legutóbbi kamatdöntő ülésének a jegyzőkönyve és az azt követő sajtótájékoztató váltotta ki. Az amerikai jegybank szerepét betöltő intézmény jegyzőkönyvéből kiderült, hogy a tagok fele már idén mérsékelné a QE3 eszközvásárlási programot, ebből ketten le is állítanák azt.

A közzététel azt eredményezte, hogy átmenetileg megakadt az euró-dollár grafikonja abban a félórában, amikor még csak a jegyzőkönyvet publikálták. Ezután következett Ben Bernanke beszéde, aki elmondta: továbbra is mérsékelt az infláció és a gazdasági növekedés a tengerentúlon. Bár a munkerőpiac némi javulást mutat, de ez még elmarad a várakozásaiktól. A júniusi munkanélküliségi ráta 7,6 százalékos volt. Korábban úgy vélekedett, hogy 6,5 százalék lehet az a küszöb, amelynél leállítanák a mennyiségi lazítást.

Ben Bernanke most meglebegtette, hogy ez már esetleg 7 százalékos szintnél is bekövetkezhet. De azt is hozzátette: ha nem lenne ennyire költséges a QE3, akkor ő nyugodtabb lenne, ha az eszközvásárlási programot jövő nyárig meg lehetne tartani. Arra is kitért, hogy nem törik a fejüket kamatemelésen. „A nyilatkozat hatására sokan zárták a dollárvételi pozícióikat, amely a dollár gyengüléséhez vezetett. Az euró, az arany és az amerikai részvényindexek viszont felfelé vették az irányt. A pénteki kereskedés alapján Európa is követheti az Egyesült Államokat, mivel a frankfurti DAX – a Dow Jones és az S&P-hez hasonlóan – elindult a csúcsértéke felé” – összegezte Balogh Balázs.

Most érdemes eurót venni

Akik a közeljövőben nyaralnak, és még nem vettek eurót, azoknak a mostani 290-es szinteken érdemes váltaniuk. Ha ugyanis a következő magyar kamatdöntő ülésen megint vágnak az alapkamaton, akkor további forintgyengülés jöhet.

Az XTB piaci elemzője elmondta: arra is figyelni kell, hogy az optimizmus most leginkább a Bernanke-beszédre épül, pedig nem csak neki van beleszólása az amerikai monetáris folyamatokba. Szerinte a befektetők közül sokan túlléptek azon, hogy a Fed-jegyzőkönyv alapján a 19 tag fele már idén mérsékelné a programot. (A Fed július 31-én tartja a következő kamatdöntő ülését.)

Kína hűtheti a kedélyeket

A szakértő szerint azoknak, akik szívesen beszállnának az európai vagy a hazai részvénypiacba, érdemes hétfőig várniuk. A kínai GDP-adat ugyanis átrendezheti a kereskedést, és akár súlyos mínuszokat is hozhat. A legutóbbi mutató 7,7 százalékos volt a világ második legnagyobb gazdaságában. Balogh Balázs elképzelhetőnek tartja, hogy most is 8 százalék alatt lesz az adat, vagy akár az is előfordulhat, hogy még a 7,7 százalékot sem éri el. Természetesen, ha kedvező lesz a kínai statisztika, akkor az tovább táplálhatja a piaci optimizmust.

Frissítés: Lassult a kínai gazdasági növekedés a második negyedévben, miután a gyengébb tengerentúli kereslet ellensúlyozta az ipari termelés és a beruházások növekedését. Éves szinten 7,5 százalék volt a bruttó hazai össztermék (GDP) bővülése a második negyedévben, kevesebb, mint a január-március közötti 7,7 százalék. A statisztikai hivatal szerint mindazonáltal a gazdaság teljesítménye az első félév egészében stabil volt, és a mutatók az elfogadható sávon belül maradtak. A kormány 7,5 százalékos növekedést tervez idén, ami 23 év óta a legalacsonyabb szint lenne Kínában. A mostani adatok alapján az első félév növekedése összesen 7,6 százalékos volt.

Nézze meg a rövid összefoglalót is!


Forrás: GazdaságTV.hu

Ezekre figyeljen a jövő héten!

Hétfő: kínai GDP-adat

Szerda-csütörtök: Ben Bernanke bemutatja a féléves monetáris politikai jelentést, illetve szerdán teszik közzé a Bézs Könyvet. Ez a féléves amerikai gazdasági előrejelzést tartalmazza.

Csütörtökön a Philadelphiai Fed-indexre érdemes figyelni. A regionális ipari mutató nagyon jó indikátora a feldolgozóiparnak, és ezen keresztül a Fed pénznyomdáját is befolyásolhatja.

További adatokért kattintson ide!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik