Üzleti tippek

Szívós hét van a forint mögött

Hideget-meleget is kaptak a befektetők. Idehaza a jegybank kamatot vágott, a kormány pedig újabb sarcot vetett ki a bankokra. A forint az euróval szemben a hét elején 298-299 közelében is járt, pénteken viszont már 294-295 felé vette az irányt.

„Múlt héten még arra számítottunk, hogy ha nem a szokásos kamatvágások környéki forgatókönyv valósul meg, akkor a kamatcsökkentés megütheti a forintot. Már szinte hagyományosan ugyanis a monetáris tanács ülése előtt gyengül, majd a kamatvágást követően visszaerősödik a hazai deviza. Most nem ez volt a forgatókönyv: a további lazítás előzetes beárazása helyett a nemzetközi hangulat, az amerikai és a kínai fejlemények mozgatták a forintot” – vázolta az XTB brókercég vezető elemzője.

Soós Róbert hozzátette: a nemzetközi piacokon elmaradt a pánik. Hét elején a kínai hitelezés befagyása, illetve az attól való rémület okozta a részvénypiaci szakadásokat, a devizapiacon pedig a befektetők a feltörekvő devizák rovására visszatértek a dollárhoz. Ez utóbbi az arany szakadását is felerősítette. A hét közepe felé viszont javult a helyzet. A kínai jegybank, a PBoC ugyanis bejelentette, hogy segítenek azokon a kereskedelmi bankokon, amelyeknek akadozik a hitelezése. Erre fellélegeztek a piaci kereskedők, és ez már a forintot is segítette. A hét eleji pesszimizmust jól mutatta, hogy a magyar államkötvények hozama és a magyar csődkockázati felár is emelkedett.

A jegybank segít, a kormány sarcol

A magyar fizetőeszköz annak ellenére tartotta magát, hogy a kormány negatív meglepetésként újabb sarcot vetett ki a bankokra. Ennek hátterében az állhat, hogy a tranzakciós adóból nem jött be a várt állami bevétel, és a 3 százalékos GDP-arányos államháztartási hiány tartásához újabb bevételekre van szükség.


Fotó: AFP

Bár az elemzői tábor többnyire megállítaná a magyar enyhítési ciklust, de a jegybank a héten zsinórban 11. alkalommal, 25 bázisponttal csökkentette az irányadó rátát. Ezzel az alapkamat 4,25 százalékra süllyedt. Az XTB szakértője szerint a rekordalacsony infláció megengedi a kamatcsökkentést, amivel a jegybank a hitelezést is segíti.

A forintkereskedésnek a kamatcsökkentések dacára az továbbra is kedvez, hogy a bankközi piacon kevés olyan devizapár van, amelyen infláció feletti reálkamatot lehet elérni. A forint viszont ilyen, így szívesen veszik a carry trade kereskedők.

Milyen sávban mozoghat a hazai deviza?

A vezető elemző szerint kedvező nemzetközi hírek esetén jövő héten akár 291,5-ig is erősödhet a magyar fizetőeszköz az euróval szemben. Globális rosszkedv (például a kínai gazdasággal, hitelezéssel kapcsolatos aggodalmak) esetén viszont akár újra 300 környékéig menetelhet az euró. Júniusban kétszer is a 300-as szint közelében volt az európai közös pénz, de innen mindkét alkalommal vissza tudott erősödni a forint.

Tőzsdei tipp azoknak, akik szeretnek spekulálni

A török líránál lassan lehet a short gombot készíteni. Ha Törökországban csitul a belföldi viszály, akkor a török deviza (amelyen szintén lehet reálkamatot realizálni) az eddigi jelentős gyengülés után visszaerősödhet – véli Soós Róbert.

Szabadesésben az arany

Minden egyes kedvező amerikai makroadat növeli annak a kockázatát, hogy a jegybank szerepét betöltő Fed hamarabb kivezeti a QE3-as kötvényvásárlási programját. Ez pedig lefelé rántja az arany árfolyamát, amely pénteken 1200 dollár alá is “benézett”. Az XTB kereskedési szakértője szerint a következő erőteljesebb támaszszint az unciánkénti 1150 dollárnál található. Szokáshoz hűen léteznek extrém forgatókönyvek is, amelyek 900 vagy 1000 dolláros árral riogatnak. Soós Róbert úgy véli, ezek a jóslatok általában túlzóak, és inkább a fordulatot, vagyis a drágulás közeledtét jelzik.

Amerikai hangulatjavító

A tengerentúlon többségében kedvező adatok láttak a héten napvilágot. A vártnál sokkal jobban alakult a fogyasztói hangulat, illetve a tartós fogyasztási cikkek megrendelései is. Ráadásul a lakossági jövedelmeknél is pozitív az elmozdulás. Ezek azért is jó hírek, mert az amerikai GDP kétharmadát a lakossági fogyasztási adja. Az viszont negatív fejlemény, hogy az első negyedéves amerikai GDP-adat rosszabb lett az előzetesen közölt 2,4 százaléknál, amit 1,8 százalékra módosítottak. Öröm az ürömben, hogy a Fed nem a GDP-hez, hanem a munkaerőpiachoz köti a döntéseit – tette hozzá a vezető elemző.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik