Üzleti tippek

Újabb dubaji rekord

A világ legmagasabb, 75 emeletes csavart toronyépületét húzták fel Dubajban, amely már a világ legmagasabb felhőkarcolójával, lakóépületével és szállodájával is büszkélkedhet.

A héten felavatott Cayan Tower 310 méter magasan emelkedik a városállam kikötője fölé. Az épületet az emberi DNS formája által ihlette, minden szintje 1,2 fokban fordul el, így a toronyház összesen 90 fokkal tekeredik meg.

A tengerre, a jachtkikötőre és a pálmaformájú Palm Jumeirah szigetre néző félezer lakás 80 százaléka elkelt a Cayan ingatlanfejlesztő szerint. A legolcsóbb, kétszobás lakás 544 ezer dollárba (120 millió forint) kerül a spirális felhőkarcolóban.

A különleges toronyház építését 2006-ban kezdték, átadását azonban mostanáig késleltették műszaki problémák és az emirátust 2009-ben megrengető pénzügyi válság.

A Cayan-tornyot ugyanaz az építésziroda – a Skidmore Owings & Merrill – tervezte, amelynek nevéhez a világ legmagasabb, 828 méteres felhőkarcolója, a 2010-ben átadott, ugyancsak dubaji Burdzs Kalifa fűződik.

Az Arab-öböl mentén fekvő emírségben 2012 májusában adták át a világ legmagasabb lakóházát, a 414 méteres Princess Towert, ugyanazon év decemberében pedig a világ legmagasabb, 355 méteres szállodáját, a JW Marriott Marquis-t avatták fel.

A rekorder épületeivel hivalkodó emírség legújabb ékessége körülbelül 60 milliárd forintnak megfelelő összegbe került.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik