Üzleti tippek

Nemzetközi terepen erősíthetnek a családi vállalkozások

Minden eddiginél nagyon lendületet szeretnének adni a családi cégek jövőbeli vezetőinek a Family Business Network legújabb NextGen-programjai. Ezek világszerte 29 nemzeti szervezetet (köztük a magyarországit) foglalják magukban. A teljes programba világszerte nagyjából 5 ezer családi vállalkozás tartozik.

„A fókuszban továbbra is a minél szélesebb körű tapasztalatcsere, a kapcsolatépítés, valamint a fenntartható-felelős tulajdonlás és vállalatirányítás áll” – mondta Kürti Tamás, a Felelős Családi Vállalatokért Magyarországon Egyesület (FBN-H) alapító alelnöke, aki évek óta aktív tagja a nemzetközi Family Business szervezetek vezetőségének is.

A családi cégek szervezeteiben és csúcsszervükben, a Family Business Network Internationalben egyre több a mentori program, illetve az olyan esemény, amely a tapasztalatcserét, a tehetségek felkarolását és a know-how átadását szolgálja. Jelenleg több mint 90 társaság vesz részt világszerte a felkészítő programokban, vagyis befogadják a vállalkozásuk és a családjuk kötelékébe az erre pályázó fiatalokat.

Az évente megrendezett NextGen versenyeken bármilyen újító jellegű tevékenységgel (legyen az saját kisvállalat létrehozása, vállalatirányítási reform vagy éppen termékfejlesztés) lehet pályázni. Az EFB (European Family Businesses) szövetség 12 európai ország családi vállalkozásainak az érdekképviseletét fogja össze. A tagok tevékenysége az Európai Unió GDP-jének körülbelül 9 százalékát adja – olvasható a szervezet közleményében.

Az elmúlt évben elkészültek a tagországok jogszabályi és adókörnyezetét vizsgáló felmérések, amelyek kitérnek arra is, hogy miként lehet ezeken a területeken segíteni a családi vállalkozásokat. Emellett hamarosan útjára indul a családi cégekről szóló, őket érintő adatok begyűjtésének rendszere. Első körben hat ország kap erre uniós forrásokat. Jelen állás szerint ezek egyike Magyarország lehet.

Kürti Tamás kiemelte: a jövőben a magyar egyesület is jóval hangsúlyosabb szerepet tud vállalni a külföldi partnerszervezetekkel való közös munkában, hiszen idén hárman is tagjai lettek az európai szervezet legfontosabb munkacsoportjainak. Kalocsai Zsolt (RSM DTM) az adójogi, Essősy Zsombor (MAPI) a vállalkozás és tulajdonlás, míg Varga Szabolcs (Bank Gutmann) a versenyképesség, foglalkoztatás és iparági kapcsolatok munkacsoportnak lett tagja a European Family Businesses szövetségben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik