Üzleti tippek

Virtuális mentőöv az egészségügynek

Az ágazat számára komoly segítség lehet, hogy az egészségügyi informatika – főleg külföldön – rohamléptekben fejlődik.

Több fontos probléma megoldására is ma már adott a költséghatékony, modern technológia. Ezek bevezetéséhez, a folyamatban lévő hazai kutatások befejezéséhez viszont leginkább a döntéshozók szemléletváltása és elkötelezettsége hiányzik – vélik egyöntetűen a megkérdezett szakértők.

„Indiában és Izraelben a súlyos orvoshiány miatt a távgyógyítás is egyre gyakoribb. Ez például úgy történik, hogy a lakótelepeken előre kiírják a vizsgálatok napját. A helyszínre megy egy ápolónő, a kezelőorvos pedig távolról, akár másik országból követi az eseményeket, megállapítja a diagnózist, és még receptet is ír fel. A távsebészet és a 3D-s vizsgálatok is már több éve léteznek” – utalt a ma már cseppet sem futurisztikus megoldásokra Kocsis Gábor, az egészségügyi informatikával is foglalkozó Redmark Kft. ügyvezetője.

A trendet az is jól mutatja, hogy az Egyesült Államokban és Franciaországban a háziorvosok külön támogatást (az USA-ban 10 millió forintnak megfelelő összeget) kapnak arra, hogy a páciensek állapotát az interneten keresztül is tudják követni. A franciáknál és a briteknél pedig bevezették, hogy a vérnyomásmérést személyes vizsgálat során már nem is lehet elszámolni.

Fotó: Kummer János

Magyarország ilyen területen még eléggé gyerekcipőben jár. A technológia fejlődése és egyre könnyebb hozzáférhetősége azonban várhatóan idehaza is növeli a digitalizálható, az orvos személyes jelenlétét nem igénylő megoldásokat. Erre jó példa a Redmark Kft. által fejlesztett Egészségnapló, amellyel idén megnyerték az Invitel InnoMax Díjat az 5-19 fős cégek kategóriájában. Az InnoMax Díj az elmúlt négy év alatt igazi innovációs üzleti fórummá nőtte ki magát. Az Invitel célja, hogy a hazai kkv- és nagyvállalati szektor telekommunikációs és informatikai szolgáltató partnereként felhívja a figyelmet a nehéz piaci helyzetben is helytálló, valóban kreatív, innovatív cégekre.

Így is segíthet az orvosának

Az EgészségNapló.hu az egészségmegőrzést és a hatékonyabb gyógyítást célozza meg. Ez az első magyar internetes kezelési napló, amelyet okostelefonon is egyszerű használni. A honlapon keresztül rögzíthetők a vérnyomás-, vércukor-, testsúly-, koleszterinadatok és további fontos mérések. De ugyanígy beállítható a gyógyszeradagolás (erről a regisztráló e-mailben kap emlékeztetőt) és a kezelési terv részletei is.

A felhasználó a programból kinyert adatokat pdf-ben küldheti el a kezelőorvosának, aki a kimutatásokat, grafikonokat sokkal könnyebben átnézheti, mintha füzetben vagy Excel-táblában vezetett listát kapna. A digitális naplózás a kezelés alatt állóknak is segít, de azoknak is, akik a megelőzésre szeretnének odafigyelni.

„A krónikus betegek számának rohamos növekedése, az egészségügyi költségrobbanás, az internet- és okostelefon-használat idősebb korosztályok körében történő elterjedése arra sarkallt minket, hogy egy költséghatékony, könnyen kezelhető eHealth-rendszert fejlesszünk” – mondta Kocsis Gábor. Az ingyenes alkalmazást eddig már 4000 felhasználó töltötte le, de a cél legalább 25-30 ezer felhasználó elérése egy-két éven belül.

Az ügyvezető elmondta: online rendszerről lévén szó, sikerük egyik kulcsa a megbízható IT-háttér. A 24 órás szolgáltatáshoz elengedhetetlen a professzionális szerverkörnyezet, a stabil internetkapcsolat és a megfelelő biztonsági mentések is. A társaság ezeket a szolgáltatásokat az Inviteltől veszi igénybe, így garantált a kiemelt rendelkezésre állás és az információbiztonság is.

Még több fejlesztés – Olvassa el korábbi cikkeinket is!

Modern egészségügy? A veszprémiek megcsinálták

Felesleges körök helyett – radiológia másképp

Orvosi leletek gombnyomásra

Ajánlott videó

Olvasói sztorik