Üzleti tippek

Végre nem mi vagyunk a sereghajtók

Az első negyedéves GDP-adatokkal a régiós sereghajtóból az élmezőnybe kerültünk.

A forint szerdán a devizapiac eminensei közé tartozik, amihez a vártnál jobb GDP-adat segítette hozzá. Az első negyedévben az előző három hónaphoz képest ugyanis 0,7 százalékos gazdasági növekedést mért a KSH. Éves szinten még mindig tart a zsugorodás (-0,9 százalék), de jó hír, hogy csökkent a mértéke, továbbá a negyedéves bővüléssel kikerültünk a technikai recesszióból – összegezte az XTB brókercég vezető elemzője. Soós Róbert kiemelte: az adatoknak a túlzottdeficit-eljárás szempontjából is van jelentőségük, hiszen azonkívül, hogy a kormány múlt héten 93 milliárd forintos kiadáscsökkentést jelentett be, a gazdasági mérőszámok is az eljárás felfüggesztését indokolhatják.

Az euróval szemben majdnem háromforintos erősödést lehetett látni a KSH-publikáció után, és ezt követően a forint az euróval szemben a 292-es küszöbszintet is áttörte. A szakértő szerint az „örömködés” közepette sem szabad elfeledkezni arról, hogy a hazai deviza tartósan nem szakadhat el a nemzetközi trendektől. A további erősödéshez pedig más makroadatok (leginkább a lakossági fogyasztás, az ipari termelés és a munkanélküliségi ráta) meglepetésszerű javulása is kellene.

Az élmezőnyben

„A régiós országokhoz képest most már Magyarország nem tartozik a sereghajtók közé – sem negyedéves, sem éves összevetésben. A csehek vették át ezt a szerepet, a magyar gazdaság pedig a negyedéves teljesítmény alapján (a lettek és a litvánok után) a régiós Top3-ba került. Bár éves horizonton még mindig csökkenő pályán van a magyar-GDP, de ezzel nem vagyunk egyedül. Mindezek azért fontosak, hogy ha jelentősen elromlik a globális piaci hangulat, akkor várhatóan nem Magyarország lesz a spekulánsok elsődleges céltáblája. Ezt erősíti, hogy a magyar államháztartási hiány is csökkenő pályán mozog” – magyarázta az XTB vezető elemzője, aki azért óvatosságra int, hiszen egy pozitív makroadat önmagában még nem elég a fordulathoz.

Forintkilátások

Soós Róbert szerint legoptimistább esetben május végére akár 287 forintig is lecsoroghat az euró. Ehhez leginkább az kellene, hogy az európai pénzügyminiszterek május 29-ei ülésén javasolják a Magyarország elleni túlzottdeficit-eljárás megszüntetését. A pesszimista forgatókönyv szerint viszont a forint az euróval szemben akár a 295-ös szintig is visszagyengülhet.

Szenved az aranypiac

A hét vesztesei címre egyelőre az arany eséllyel nevezhet. A dollárerősödés ugyanis nem tesz jót a nyersanyagoknak. Az XTB kereskedési szakértője szerint a nemesfém árfolyama unciánként akár 1380-1400 dollárig is csökkenhet. Az aranypiaci pletykákról nézze meg a rövid összefoglalót!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik