Üzleti tippek

Ketyeg az OKJ-bomba – Sokat spórolhat, ha most lép

Ősztől rá sem ismerünk az OKJ-rendszerre: átalakulnak vagy akár megszűnnek tanfolyamok, emelkedik a tandíj, és hosszabb lesz a képzési idő is.

„Szeptember 1-jén lép életbe az új Országos Képzési Jegyzék, amely több szakképesítésnél is lényeges változásokat hoz. Emelkednek a kötelezően előírt minimális óraszámok, így a tandíj is, illetve az is érvágás a hallgatóknak, hogy több szakma esetén is csak alacsonyabb szintű végzettség lesz megszerezhető” – sorolta a változásokat Murvai László, a Saldo Pénzügyi Tanácsadó és Informatikai Zrt. felnőttképzési igazgatója.

Ez utóbbira jó példa az adótanácsadó tanfolyam, amely a jelenlegi felsőfokú képesítés helyett ősztől már „csak” emelt szintű szakképesítés-ráépülésnek minősül. Ez azt jelenti, hogy a tanfolyam elsősorban iskolai rendszerű képzésben teljesíthető, és érettségi végzettséghez kötött képesítésre épül. Murvai László elmondta: az adótanácsadói végzettség a régi szisztémához képest tehát alacsonyabb szintűnek számít majd, így a munkaerőpiaci értéke is várhatóan csökkenni fog.

Kétszer annyit fizethetünk

Egészen más a helyzet az államháztartási mérlegképes könyvelők képzésénél. Itt ugyanis az új rendszer jelentős óraszám-emelkedést hoz, ami egyet jelent a fizetendő díjak drasztikus emelkedésével is. A jelenlegi – jellemzően 180-200 órás – tanfolyam szeptembertől már csak 320-480 órában lesz elvégezhető, így a jelentkezők ősztől nagyjából kétszeres részvételi díjjal számolhatnak. De például a pénzügyi-számviteli ügyintézői képzés az eddigi 3-4 szeresébe is kerülhet.

Ezekre kaphat pénzt

Magánszemélyek kizárólag nyelvi és számítástechnikai képzéshez vehetnek igénybe támogatást, tehát a pénzügyi-gazdasági tanfolyamokat teljes egészében saját forrásból lehet csak finanszírozni. Jelenleg a vállalkozások és költségvetési szervek számára sincs pályázati lehetőség, mivel a TÁMOP-os programok forrásai kimerültek, és ezeket még nem sikerült pótolni.

Átalakulhat a könyvelői továbbképzés is

„Az államháztartási mérlegképes könyvelői tanfolyam elvégzése a közeljövőben szükségessé válhat számos könyvviteli szolgáltatást végző, regisztrált mérlegképes szakember számára is” – vázolta a Saldo felnőttképzési igazgatója. Az esetükben ugyanis a továbbképzés átalakítása felerősítette a szaktárca azon igényét is, hogy a szakterületi regisztráció összhangban legyen a könyvelő tevékenységi területével. Jelenleg nincs olyan előírás, hogy csak azon a (vállalkozási, államháztartási, pénzügyi, nonprofit, IFRS) szakterületen végezhet valaki szolgáltatást, amelyen a nemzetgazdasági tárcánál regisztrálva van, mindössze az éves továbbképzés teljesítésénél vannak speciális követelmények.

„Ha a jogszabályi előírások úgy változnak, hogy a költségvetési területen dolgozó könyvelőknek rendelkezniük kell államháztartási szakon lévő regisztrációval is, akkor ez több ezer szakembert érinthet. Így számukra az előrelátás akár százezres megtakarítást is jelenthet, ha a tanfolyamot még most, az óraszám-emelkedés előtt megkezdik” – javasolta Murvai László.

Gyér a kereslet

Forráshiány miatt egyelőre alacsony a jelentkezési hajlandóság, inkább az érdeklődések jellemzőek. A jelentkezések felfutása csak az új OKJ hatályba lépése előtt várható, főleg azoknál a képzéseknél, amelyeknél emelkedik az óraszám. „A munka mellett tanulók körében jelenleg is a szombati képzések a népszerűek. Ez azonban a legnagyobb óraszámú szakképesítésnél akár 2 évnél hosszabb időszakot jelenthet majd, így ebben az esetben az iskolarendszerű képzés már valós alternatíva lehet” – válaszolta kérdésünkre a szakértő.

Tanácsadó-tipp: Érdemes 2013. augusztus 31-ig elkezdeni az OKJ-tanfolyamokat, mert így a teljes képzés (és a vizsga is) még a mostani rendszerben zajlik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik