Üzleti tippek

Csúcstámadás után – Most érdemes eurót venni!

euro(210x140)(5).jpg (euró, )
euro(210x140)(5).jpg (euró, )

Bár még nincs a nyakunkon a nyaralási szezon, de akinek belefér, érdemes most eurót váltania – tanácsolja az XTB szakértője.

A forint szerdán két hónapos csúcsára erősödött, és az eurójegyzések 291 forint 70 filléren is jártak. Külön kedvező fejlemény a hazai deviza svájci frankkal szembeni izmosodása is. „Utoljára tavaly nyáron volt hasonló napon belüli erősödés az euróval szemben” – értékelte Soós Róbert, az XTB brókercég vezető elemzője. Az euró árfolyama 293 környékén billeget csütörtökön délután. „A 292-es szint fontos támasz volt. Szerdán, akik forinterősödésre játszottak, azok ennek a szintnek az áttörésénél feltehetően profitot realizáltak, és kiszálltak az erősödési hullámból. A küszöb átlépése után – ahogy várható volt – látható némi korrekció. Ha a nemzetközi optimista hangulat kicsit elromlik, akkor a forint agresszívabb shortolása, vagyis a gyengülésére kötött ügyletek felfutása is elképzelhető. Ha viszont marad a jó hangulat, akkor sem várható, hogy egyhamar, tartósan 290 alá kerül a jegyzés” – összegezte a vezető elemző, aki szerint azoknak, akiknek euró kell a nyaraláshoz, a 290-es szintek körül már érdemes váltaniuk.

A forintnak egyebek közt segít a globális befektetői jókedv, illetve pozitív nemzetközi kicsengése volt az Európai Bizottság legutóbbi jelentésének is, amelyben a túlzottdeficit-eljárás megszüntetésénél az esélyesek között Magyarországot is megemlítették. Ehhez a bizottság viszont még további költségvetési lépéseket vár el a magyar kormánytól.

Fotó: Kummer János

Honnan a derű?

Soós Róbert kiemelte: a befektetők általánosságban a jegybankok támogatását élvezhetik, ezenfelül az európai politikai elit is egyre nagyobb epekedéssel várja a gazdasági növekedés beindulását, amiért egyes tagországok (például a spanyolok, franciák vagy portugálok) lazább költségvetési tempót kapnak.

A nemzetközi optimizmust csütörtökön a brit ipari termelési adat is táplálta, de a kedvező, végéhez közeledő amerikai gyorsjelentési szezon is jól jött a parketten: több részvényindex is a mindenkori csúcsán jár. „A héten már eléggé kitombolták magukat a piacok, és ilyenkor szokás szerint némi szusszanás és enyhe korrekció látható” – tette hozzá a szakértő.

Erőre kap a brit gépezet

A brit ipari termelés márciusban az előző hónaphoz képest 0,7 százalékkal növekedett az elemzők pozitív meglepetésére, akik csak 0,3 százalékos bővülést vártak. Az XTB szakértője szerint ez újabb ütőkártya lehet a brit jegybankárok többségének, akik szerint elég az eddigi mennyiségi lazítás (quantitative easing). Egyelőre – a márciusban közölt pozitív GDP-adatot (amely szerint éppen csak, de elkerülték a recessziót) és a mostani ipari termelést nézve – úgy tűnik, hogy a brit gazdaság képes önerőből talpra állni, és ez jó jel a befektetőknek.

Tőzsdei tipp – „Fontos” árfolyamok

Március elején 1,50 alatt, hároméves mélyponton is járt az angol font a dollárral szemben. „Innen támadt fel poraiból”, csütörtökön az 1,55-ös szint felett mozgott a keresztárfolyam.

A vezető elemző szerint a csütörtöki eléggé nyugodt kereskedésben (több európai tőzsdén – például Frankfurtban és Svájcban – is szünnap van) nem várható áttörés. A tengerentúli börzék és a segélykérelmeket összegző amerikai makroadat még némileg lendíthet a jegyzésen, de az intenzívebb kereskedésre valószínűleg jövő hétig várni kell.

Hozzátette: az angol font az amerikai devizával szemben most fontos ellenállás (1,56) közelébe ért, így ez most nem jó beszállási pont felfelé, de egy nagyon rövid shortra a bátraknak lehetőséget ad. Ha nem jönnek további pozitív hírek, akkor zuhanhat az árfolyam, ellenkező esetben viszont felfelé 1,57-1,58 lehet az erősödés teteje.

Divatba jött a lazítás

A környező országokban, idehaza és általánosan is egyre erősebb a jegybanki szerepvállalás. Például olyan várakozások is vannak, amelyek szerint a lengyeleknél 1,5 százalékra csökkenhet az alapkamat (a ráta jelenleg 3 százalékos). Kamatot vágtak a héten meglepetésszerűen az ausztrálok, illetve a dél-koreaiak is.

Az XTB kereskedési szakértője szerint a nemzeti bankok elkezdték a nagyobb, vezető jegybankok enyhítési politikáját másolni. A magyar jegybanknál például a lazítási ciklus már tavaly augusztusban elindult. A fő kérdés, hogy meddig vághatnak, enyhíthetnek a központi bankok. Soós Róbert szerint jelenleg nincs inflációs nyomás az európai gazdaságban. Ezt az irányt a növekvő munkanélküliségi adatok is erősítik, így egyelőre nem várható a fogyasztás és az infláció felfutása. A jegybankok tehát most a gazdaságok beindítására könnyebben élhetnek a monetáris lazítás eszközeivel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik