Üzleti tippek

Átmegyünk-e a brüsszeli vizsgán?

Ettől is függ, hogy a forint merre veszi az irányt. A héten több kamatdöntés is befolyásolhatja az árfolyamot. Továbbá kulcstényezőnek számít, hogy az Európai Bizottság milyen magyar költségvetési hiányt vár erre az évre és jövőre.

„A hétfői pozitív nemzetközi hangulatban a forint már délelőtt 300 alá bukott az euróval szemben. A piaci jókedv alapja, hogy Olaszországban két hónapos huzavonát követően felállhat végre egy döntésképes kormány” – vázolta Soós Róbert, az XTB brókercég vezető elemzője.

Hétfőn kifejezetten fontos hírek nem látnak napvilágot, de a pénzpiaci szereplők – ahogy már megszokhattuk – előre árazzák a soron következő eseményeket. Az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed szerdán tart kamatdöntő ülést, ami után Ben Bernanke elnök is megszólal. Az Európai Központi Banknál is a héten, csütörtökön esedékes a kamatdöntés. „A piacok szokás szerint az EKB-tól várják a mentőövet, így most egy kamatvágást. Ez a reálgazdaságot nem igazán segítené, hiszen a bankok egymás között most is nulla százalékos kamattal üzletelhetnek. A politikusok viszont némi időt nyernének arra, hogy kitalálják, a megszorító gazdaságpolitika helyére milyen elemek kerüljenek” – magyarázta az XTB szakértője.

A fejlett bankok közül az EKB rendelkezik a legnagyobb mozgástérrel – például a csökkenő mérlegfőösszeg miatt. Soós Róbert szerint is elképzelhető a 25 bázispontos európai kamatvágás: ezzel fél százalékra csökkenne az irányadó ráta. Mario Draghi jegybankelnök már az előző sajtótájékoztatón is jelezte, hogy szorosan nyomon követik a makrogazdasági adatokat. Negatív fejlemény, hogy a feldolgozóipar szűkülést jelez. Ez a mutató pedig kimondottan hatékonyan jelzi előre a gazdasági ciklusokat, így ez is az irányadó ráta csökkentése felé viheti az EKB-t.

Frissítés: Az Európai Központi Bank fél százalékra csökkentette az euróövezeti alapkamatot.Az EKB legutóbb – a mostanihoz hasonló 25 bázispontos vágással – tavaly júliusban változtatott a rátán.

Kulcsfontosságú a brüsszeli értékelés

Az Európai Bizottság pénteken teszi közzé az uniós országokra vonatkozó prognózisát. Magyarország esetében a döntő kérdés, hogy miként ítélik meg az ország idei és jövő évi GDP-arányos államháztartási hiányát. A kedvező az lenne, ha 3 százalék alatti deficitet jeleznének előre, ezzel megnyílna az esély arra, hogy az ország kikerüljön a túlzott-deficiteljárás alól.

300 alatt az euró

Az XTB kereskedési szakértője szerint a hétfői forinterősödés főleg korrekcióként értékelhető. Ezt megelőzően ugyanis 10 napig folyamatosan gyengült a hazai fizetőeszköz. Soós Róbert úgy véli, hogy további kedvező nemzetközi és magyarországi fejlemények esetén akár 296-ig is erősödhet a forint az euróval szemben. Az EKB – elemzők által jósolt – kamatvágása is segítene a magyar fizetőeszköznek, hiszen ezzel a carry trade ügyleteknél fontos kamatkülönbözet nőne. „Magyarországon 9 hónapja folyamatosan csökken a kamatszint, miközben más országokban stagnál, vagy nem csökkent ilyen mértékben. Ezzel megnőtt a forint versenytársainak a száma, gondoljunk csak a török lírára, a dél-afrikai randra vagy az ausztrál dollárra” – tette hozzá a vezető elemző.

Mi a carry trade?

Hosszú távú kereskedési stratégia, amelynél a befektetők a devizák kamatkülönbözetét használják ki. Ekkor eladják vagy kölcsönveszik az egyik alacsony kamatozású devizát, és az így kapott pénzt valamelyik magas kamatozású devizában helyezik el, tehát itt a kamatkülönbség a nyereség.

További részletekért hallgassa meg az interjút! A Gazdasági Rádió hétfő reggeli műsorában Nagy Károly beszélgetett Soós Róberttel, az XTB vezető elemzőjével.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik