Üzleti tippek

Elkészült az első online kassza!

Elvileg júniustól elkezdődhet a pénztárgépek cseréje.

A piac résztvevői több hónapja latolgatták, elkészül-e határidőre a működőképes online kassza. Úgy tűnik, igen. A magyar Laurel Számítástechnikai Kft. benyújtotta az első online kassza forgalmazási engedély iránti kérelmet a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatalhoz. Sőt, rögtön két kasszatípussal rukkoltak elő.

A csütörtöki siófoki kereskedelmi konferencián pedig már láthatták is az adóhivatal (NAV) illetékesei, illetve a kereskedők, hogyan működik az adóhivatalhoz bekötött új pénztárgép. A konferencián szimuláltak egy vásárlást is, így a NAV szakértői és a résztvevők láthatták, ahogyan a tétel átjut a távoli szerverre és ott megjelenik a NAV előírásainak megfelelő tartalom.

A rendszer lelke

Az adóügyi ellenőrző egység (aee) a rendszer lelke, amely kizárólagos magyar fejlesztés – közölte Bessenyei István, a Laurel tulajdonos-ügyvezetője. A benyújtott tervekben kétféle aee szerepel. Az egyiket a BBox Informatikával közösen dolgozták ki. Hódosi Norbert, a BBox ügyvezetője elmondta, ez a megoldás az újonnan telepített pc-alapú kasszákhoz alkalmazható majd. Az aee-egységet beépítik a pénztárgéphez tartozó adóügyi nyomtatóba, így kívülről nem is látható.

A másik aee-t a Sagemcom Magyarország Kft. valósította meg, a Laurel pedig illesztette hozzá kasszaszoftverét. A Sagemcom által gyártott aee a meglévő kasszák és a kiskasszák esetén jelent megoldást.

A rendeletben előírt mobil adatátvitelt, a hozzá szükséges sim-chipeket mindkét aee-gyártónál a Mobil Adat Kft. nyújtja.

Júniustól elindulhat a gyártás

A fejlesztők korábban is tesztelték már az aee működését, de most jutott olyan stádiumba a munka, hogy fizikailag összeépíthették a pénztárgéppel, és végrehajthatták a szoftvermódosításokat. A társaságok vezetői úgy nyilatkoztak, amennyiben a hatóságok határidőn belül elbírálják és kiadják a forgalmazási engedélyeket, akkor legkorábban júniusban kezdhetik meg a NAV-bekötésre alkalmas eszközök gyártását.

A négy nagy gyártó gépeihez is passzol

A létrehozott online-kassza-rendszerek a Laurel cég saját Laura nevű kasszaszoftverét használják, amelyet szintén továbbfejlesztettek az új törvényi elvárásoknak megfelelően. Miután a szoftver együttműködik a világ négy legnagyobb gyártójának pénztárgépeivel (IBM, NCR, Fujitsu, Wincor), a magyar pc-kasszás felhasználóknak megoldást jelenthet a most bemutatott hazai rendszer. Ígérik, azoknak a kereskedelmi egységeknek is megoldást tudnak majd nyújtani, amelyek forgalmazója esetleg nem tud határidőre megfelelő rendszert kínálni.

A pénztárosoknak alig jelent változást

Az új online kassza a gyártó szerint a pénztárosok számára alig jelent majd észrevehető a változást: ugyanazt a munkakörnyezetet találják majd az online átállás után is, mint azelőtt. Oktatásra, képzésre a bolti informatikai rendszerek üzemeltetőinek lesz szükségük. Nekik meg kell tanulniuk, milyen az aee-egység helyes működése, mik a hibaüzenetek és hogyan kell elhárítani a problémákat.

Még nem tudni, mennyibe fog kerülni

Az új kasszák áráról egyelőre csak becslések láttak napvilágot. A szaktárca szerint 100 ezer forint körüli összegbe kerül egy-egy új pénztárgép, a szakmai szervezetek szerint azonban legalább 120-140 ezer forint lesz. A kormány pénztárgépenként 50 ezer forinttal támogatja a cserét, de csak abban az esetben, ha a kereskedő éves árbevétele 500 millió forint alatt marad, és nincs adótartozása. Egy cég vagy kereskedő legfeljebb öt kassza után igényelhet támogatást.

Új információk a NAV honlapján

Mint ismert, Matolcsy György még nemzetgazdasági miniszterként tavaly október elején, a 397 milliárd forintos egyenlegjavító program részeként jelentette be, hogy az áfabevételek 95 milliárd forintos növekedését várja a kormány attól, hogy a pénztárgépek és az adóhivatal között online kapcsolatot alakítanak ki a kiskereskedelemben. A később megjelent rendelettervezet hatásvizsgálata végül 97,5 milliárd költségvetési bevétellel és 17 milliárd forint kiadással kalkulált.

A kormány célja az online-kassza-rendszer bevezetésével a feketegazdaság visszaszorítása, az eltitkolt bevételek legalizálása, ami a költségvetés bevételeit növeli.

Eredetileg 2013. április 1. volt a bevezetés céldátuma, ez módosult a jelenleg is érvényes május 1-i határidőre, de a NAV június 30-ig nem bünteti az átállás elmulasztását. Azok a kasszák viszont, amelyek rendelkeznek elektronikus naplóval, akár 2013 végéig is működhetnek.

A NAV honlapján egyébként ma megjelent egy közlemény, mely az online pénztárgépekkel kapcsolatos egyes műszaki követelményekről tájékoztat.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik