Üzleti tippek

Csúcsra jár a forint, szakad az arany

A hazai deviza az euróval szemben héthetes csúcson, 294 alatt járt hétfőn. Az arany árfolyama eközben az unciánkénti 1400 dollár alá süllyedt.

Balogh Balázs, az XTB brókercég piaci elemzője szerint az euró-forint keresztárfolyamnál az erőteljesebb átszakadás múlt héten indult el. Azt megelőzően nagyjából egy hónapig 300 felett voltak a jegyzések. Az erősödés szerinte leginkább a hazai fejlemények számlájára írható. A jegybank által még április elején bejelentett növekedési hitelprogram ugyanis „csak” 3-4 milliárd forinttal csökkenti a devizatartalékokat. A befektetők ennél nagyobb összegre számítottak, így a forinterősödés az ezzel kapcsolatos fellélegzést mutatja. Úgy véli, hogy a hétfői erősödés is a jegybanki lépésekre vezethető vissza. (A 294-es szinten az euró utoljára február 24-én járt.)

A japán jegybank gigantikus jengyengítő programja is jelentős stimulus a nemzetközi piacon, de az XTB szakértője szerint a forintra sokkal inkább a hazai, illetve az európai események hatnak. Európában a héten az olaszokra szegeződik a befektetők figyelme, ugyanis az ország új államfőt választ. A februári parlamenti választásokkal kialakult belpolitikai patthelyzet és az ennek nyomán elhúzódó kormányalakítás Giorgio Napolitano utódjának megválasztására is rányomja a bélyegét. A pártoknak még nincsen közös jelöltjük, és az is elképzelhető, hogy a csütörtöki voksolás előtti utolsó pillanatban sikerül majd megállapodniuk.

Tőzsdei tipp – Óvatosan a jennel!

Az XTB szakértője szerint egyelőre nem érdemes a japán jenes devizapárokkal mozgolódni. „A japán jegybank erőteljes jengyengítésével nem érdemes szembemenni. Ha több hónapon keresztül látható a felfelé ívelés, majd a jegybanki gépezet is alábbhagy némileg a gyengítéssel, utána lehet elgondolkodni azon, hogy érdemes-e beszállni az erősítésbe” – javasolja Balogh Balázs.

A jen szempontjából érdekes lehet a hétvégi G20-as csúcstalálkozó. Vannak olyan piaci várakozások, amelyek szerint a találkozón megfeddhetik a japánokat a túlzott devizagyengítés miatt. A piaci elemző szerint technikai alapon első lépcsőben a dollárral szemben akár 100-102-ig gyengülhet a szigetország fizetőeszköze. A jen utoljára 2008 októberében járt ezeken a szinteken.

Csorbult az arany menedékszerepe

„Az arany piacán kijelenthető, hogy az emelkedő trend megtört múlt pénteken” – véli a piaci elemző. A nemesfém unciánkénti árfolyama pénteken lépte át az 1500-as szintet, miután az Egyesült Államokban elég borús munkaerőpiaci adat látott napvilágot (a nem mezőgazdasági új munkahelyek számának csökkenéséről számoltak be). A negatív tendencia hétfőn is folytatódott. A kínai GDP-adat ugyanis a vártnál kedvezőtlenebb lett. Az év első negyedévében a kínai gazdasági növekedés néhány tized százalékkal alacsonyabb lett, mint a tavalyi utolsó negyedévben. Míg 2012 utolsó három hónapjában 7,9 százalékos volt a bővülés, az év első negyedében mindez 7,7 százalékra lassult. A befektetők 8 százalékos bővülést vártak.

Balogh Balázs szerint nagy valószínűséggel hétfőn a befektetők pánikszerűen zárták az aranyárfolyam erősödésére játszó, vételi (long) pozícióikat. Ez nyomta 1400 alá az árazást. A szakértő úgy véli, hogy már majdnem egy éve megszűnt az arany nagyon erős menekülő szerepe. Hozzátette: a mostani árfolyamcsökkenést erősíti a múlt heti Fed-jegyzőkönyv, amelyben többen taglalják, hogy költséges a QE3 mennyiségi lazítás, és hamarabb be kellene fejezni, mint ahogy tervezték. Az átmeneti európai megnyugvás sem kedvez az arany menedékszerepének: a trojka értékelése alapján a görögök megkapják az újabb hitelcsomagot, és Cipruson is létrejött egy átmeneti megoldás.

A további részletekért hallgassa meg az interjút: Balogh Balázzsal, az XTB piaci elemzőjével Nagy Károly beszélgetett a Gazdasági Rádió hétfő reggeli műsorában. Az interjú hossza: 10 perc.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik