Üzleti tippek

Már az újabb áldozatot keresi a piac

Soós Róbert, az XTB brókercég vezető elemzője szerint három „csapás” mentén várható, hogy tovább gyengül az euró a dollárral szemben. A középárfolyam szerdán az 1,28-as szint alá is benézett – ez 4 hónapos mélypont  –, és csütörtökön is ennek a környékén mozgott eddig a keresztárfolyam. A szakértő a következő napokban sem vár euróerősödést.

Ezek a gócpontok

A ciprusi bankok március 28-án rendkívül szigorú szabályok mentén nyitottak újra. Egyelőre úgy tűnik, megnyugodtak a kedélyek, de ha a korlátozások ellenére is felerősödik a tőkekivonás,akkor az negatívan hat majd a közös pénz árfolyamára. Az eurót gyengíti az is, hogy Olaszországban a február végi választások óta még mindig nem tudták megalakítani a kormányt. Az ezzel megbízott Luigi Bersani pénteken számol be az olasz államfőnek az eddigi eredményekről. Kétféle forgatókönyv körvonalazódik: vagy Silvio Berlusconi pártjával alakít koalíciót, vagy újabb választásokat kell tartani. Európa harmadik legnagyobb gazdaságának politikai patthelyzetét erősítik az olasz reformprogram végrehajtásával kapcsolatos aggályok is.

A ciprusi mentőcsomagot követően a piac máris a következő „áldozatot” keresi, és a kötvényhozamok alapján nem is kell sokáig keresgélni. Az XTB szakértője szerint Szlovénia bankrendszere lehet a következő, amely segítségre szorulhat. Ezt mutatja, hogy két hét alatt 4,5 százalékról 6,7 százalékig emelkedtek az államkötvény-hozamok, vagyis a befektetők egyre kockázatosabbnak ítélik az országot. A szakértő emlékeztetett arra, hogy az eddig mentőcsomagért folyamodó országoknál a 6 százalékos hozamszint volt a kritikus pont. Ezt követően fordultak a nemzetközi hitelezőkhöz.

A szlovén bankrendszer a spanyol és az ír példához hasonlóan az ingatlanpiaci válság miatt bedőlő hitelektől szenved. Az elemző úgy számol, hogy nagyjából 5 milliárd euróra lehet szüksége az országnak. Szerinte elképzelhető, hogy az új szlovén kormány nagyon hamar az IMF-EU pároshoz fog fordulni. Ezzel megnyílhat számukra az a lehetőség, hogy az Európai Központi Bank az úgynevezett OMT-program keretében a másodpiacon kötvényeket vásároljon, és ezzel leszorítsa a hozamokat. A pesszimistább forgatókönyvek szerint azonban a ciprusi – precedens nélküli – tőkekorlátozások után innen is megindulhat a tőkekivonás.

Összességében ezek a kockázatok gyengítik az eurót: a technikai szintek is sorra esnek el. Soós Róbert elképzelhetőnek tartja, hogy az euró-dollár középárfolyamban újabb mélypontok jöhetnek, és a húsvéti ünnepek idején az 1,27-es szint környékén ingadozhat majd a jegyzés.

Nyomás alatt a forint

A magyar fizetőeszköz halvány gyengülést mutatott csütörtök délelőtt. Kora délután az euróval szembeni jegyzések ismét 304 forint felett voltak. Előző este viszont a 304-es alatt is megfordult a hazai deviza. A szakértő szerint átmeneti korrekcióról van szó, és a hetet 305-306 forint körüli euróárfolyammal zárhatja a piac. „A forintnak nem segített a jegybank inflációs jelentése sem, amely rendkívül optimistára sikerült. Eszerint az infláció alacsony lesz, a gazdaság gyorsul, a költségvetési hiány pedig az idén és jövőre is 3 százalék alatt maradhat további kiigazítások nélkül is” – összegezte Soós Róbert.

Hozzátette: továbbra is a magyar jegybanki politikával kapcsolatos bizonytalanságok tartják nyomás alatt a forintot. Mindezt ráadásul tovább árnyalja, hogy láthatóan az MNB kommunikációja egyre zárkózottabb (például a kamatdöntő ülések után nem tartanak sajtótájékoztatót). Az XTB szakértője úgy látja, hogy ez szembe megy a nemzetközi trenddel, és még az amerikai Fed is egyre nyitottabban kommunikál. „Ez a stratégia ráerősíthet a jegybanki politika átláthatóságával kapcsolatos aggályokra, így akár leminősítés is következhet.” Az elmúlt napokban felmerült, hogy a jegybank a másodpiacon kötvényt vásárolna. „Ezt a lépést vagy bármilyen monetáris élénkítés bejelentését negatívan fogadhat a piac, és ez újabb forintgyengülést hozhat, így a hazai devizának fundamentálisan nincsenek jó kilátásai” – összegezte Soós Róbert.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik