Üzleti tippek

Matolcsyék döntésére várnak a befektetők

Most úgy látszik, véget ért a ciprusi bizonytalanság, ez pedig derűlátást hozott a tőzsdéken és az euró-dollár árfolyamban is. A nemzetközi hitelezők megállapodtak a nicosiai kormánnyal, így az ország elkerüli a csődöt. A ciprusi vezetés létrehoz egy rossz, illetve egy jó bankot. A Popular Banknál elhelyezett 100 ezer eurónál kisebb betéteket áthelyezik az ország vezető bankjába, a Bank of Cyprusba. Az e feletti betéteket befagyasztják, és ebből fizetik ki a mentőcsomag mellé vállalt csaknem 6 milliárd eurós önrészt. Azt még nem lehet tudni, hogy a nagybetéteket mekkora egyszeri adóval terhelik, de vannak olyan kommentárok, amelyek szerint akár 30 százalékos terhet is kiróhatnak ezekre. A kisbetéteseknek jó hír, hogy megússzák a sarcot.

A megegyezésnek köszönhetően az euró-dollár kurzusa hétfőn átmenetileg az 1,31-es szint fölé került, majd az első lendület után ismét az 1,29-es szintek felé vette az irányt. Az ázsiai és az európai piacok is kedvezően fogadták a ciprusi fejleményeket. A nyersanyagárak emelkedtek, az arany jegyzése csökkent, a forint előbb kicsit gyengült hétfő hajnalban, aztán erősödött, majd napközben megállapodott kicsivel 306 forint fölött az euróval szembeni jegyzés.

Nyesnek-e még az alapkamaton?

Balogh Balázs, az XTB brókercég piaci elemzője szerint a magyar fizetőeszközre a ciprusi hírek mellett leginkább a Magyar Nemzeti Bank keddi döntésével és a magyar monetáris politikával kapcsolatos hírek hatottak az elmúlt napokban. A kamatdöntő ülésen az elemzők többségében 25 bázispontos vágásra számítanak. Az XTB szakértője szerint ebben az esetben a forint picit tovább erősödhet, de várhatóan még mindig 300 forint fölött lesz euróval szembeni jegyzés.

„Ha azonban az új jegybanki vezetés 50 bázispontos kamatcsökkentésről dönt, vagy a nem konvencionális eszközök terítékre kerülnek, akkor akár markánsabb forintgyengülés is jöhet” – tette hozzá. Szerinte egy ilyen forgatókönyv esetén még a 313-315 forintos euróárfolyam sem elképzelhetetlen, de ennek egyelőre kicsi a valószínűsége.

Hosszabb távon sem fest túl jól a forint grafikonja. A piaci elemző szerint egyelőre nem tesz jót az árfolyamnak, hogy csak a kormány kommunikációjában érzékelhető a hazai deviza iránti aggodalom. A jegybank viszont egyelőre nem szólalt meg ebben az ügyben. Ha ez nem változik, akkor elképzelhetőnek tartja, hogy nyáron is maradhat a 300 forint fölötti euróárfolyam.

Matolcsy nem tart sajtótájékoztatót
Az MNB új elnöke a keddi döntést és a későbbi kamatdöntő üléseket követően sem tart sajtótájékoztatót – összegezte a Reuters hírügynökség értesülését a Portfolio.hu.

Frissítés: Történelmi mélypontra csökkent a jegybanki alapkamat. A monetáris tanács 25 bázisponttal 5 százalékra mérsékelte az irányadó rátát. A keddi volt az első kamatdöntő ülés Matolcsy György jegybankelnöki kinevezése óta.

Erre figyeljünk a héten

Az euró-dollár további sorsával kapcsolatban érdekes lehet az angol és az amerikai jegybank elnökének és az IMF szakemberének hétfői közös sajtótájékoztatója, illetve a héten még érdemes lesz figyelni a tengerentúlról érkező ingatlanpiaci adatokat, és szerdán az amerikai munkanélküli segélykérelmekről is megjelenik egy újabb statisztika. A héten Európából nem várhatóak jelentős hírek, hacsak a ciprusi események nem vesznek újabb fordulatot.

Újra talpon

Összességében a részvénypiacokon az látszik, hogy egy-egy negatív hír után is nagyon hamar talpra állnak, például a részvényindexek rekordmagasan vannak. Ennek legfőbb oka a Fed úgynevezett QE3 programja, amelynek keretében havonta 85 milliárd dollárt „önt” a piacra, ami egyfajta „nyugtató” a befektetőknek. Az viszont még nem világos, hogy mi lesz akkor, ha az amerikai jegybank leáll a QE3-mal. Az XTB piaci elemzője ezt komoly veszélynek tartja, amit jól alátámasztanak azok a rendkívül pesszimista piaci reakciók is, amelyek a januárban felröppent pletykákat kísérték. Akkor arról volt szó, hogy a Fed leállna vagy lassítaná ezt a programot.

Balogh Balázs szerint hiába nagyon költségesek ezek az intézkedések, mégsem kizárt, hogy év végén újabb bejelentést tesz a Fed, és további likviditást biztosít a piacoknak. Az Európai Központi Bank eközben úgy látszik, nem olyan könnyelmű, mint a tengerentúli „társa”, így idővel ez szétválásokat hozhat az európai és az amerikai indexek mozgása között.

Hallgassa meg a további részleteket! Balogh Balázzsal, az XTB brókercég piaci elemzőjével Borbély Péter beszélgetett a Gazdasági Rádió hétfő reggeli műsorában. Az interjú hossza: 13 perc

Ajánlott videó

Olvasói sztorik