Üzleti tippek

Ciprus árnyékában – Mi lesz a forinttal?

Hétfőn a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkárának szavaira állt meg a gyengülés: Cséfalvay Zoltán ismét arról beszélt, hogy a kormánynak nem célja a versenyképesség növelése érdekében a hazai deviza leértékelése. Múlt héten Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter is a forint védelmében beszélt. Úgy fogalmazott, hogy továbbra is a költségvetési törvényben szereplő 285 forintos euróárfolyammal számol a kormány. Soós Róbert, az XTB brókercég vezető elemzője szerint egyelőre marad a 300 forint feletti árfolyam, a ciprusi események árnyékában nem várható tartós erősödés.

A hétfői piaci reakciók alapján egész Európában bizonytalanságot okozott a hír, hogy a ciprusi mentőcsomag részeként a betétekre különadót vetnek ki. A soha nem látott és a betétgarancia fényében jogtalannak tartott lépés hírére megroggyant a piaci bizalom: az euró a főbb devizákkal szemben gyengült, a befektetők ismét elővették a menedéknek tartott eszközöket, köztük a japán jent és a svájci frankot.

A nicosiai parlament a tervek szerint még kedden dönthet arról, hogy egyszeri adóval terhelik a bankbetéteket. A legutóbbi, finomított verzió alapján azonban ez nem érintené a 100 ezer euró alatti összegeket. A legnagyobb felháborodást ugyanis az váltotta ki, hogy ezeket is 3 százalékos egyszeri adó sújtaná, pedig az európai betétgarancia elvileg védelmet biztosítana az ekkora összegű betétek „sérthetetlenségére”. Továbbra is van azonban olyan javaslat, amely csak a 20 ezer euró alatti összegeket kímélné. A parlament ma délután dönthet, de reális esély van arra is, hogy elutasítják a javaslatokat. Mindenesetre a kormánynak összesen 5,8 milliárd euróra van szüksége az uniós mentőcsomagról szóló megállapodás értelmében.

Soós Róbert szerint a piaci reakciók nem a 10 milliárd eurós mentőcsomag hírére váltak ilyen drámaivá, hanem a válságkezelés módja miatt: eddig a legbiztonságosabbnak tartott eszköz a bankbetét volt. Tovább árnyalja a képet, hogy Cipruson a betétek egyharmada nem saját állampolgárok kezében van, hanem külföldi, főleg orosz és brit tulajdonban.

A jelen helyzetben mégis az hozhat némi megnyugvást a befektetőknek, ha a ciprusi parlament ma a terveknek megfelelően dönt, különben az újabb bizonytalanság miatti félelmek további euró- és forintgyengülést hozhatnak a kockázatkerülés jeleként.

Idehaza jöhet az újabb vágás?

Az XTB vezető elemzője arra számít, hogy 300 forint környéki euróárfolyammal várhatja a piac a jövő keddre jósolt újabb 25 bázispontos magyar kamatvágást. Soós Róbert szerint egy esetleges újabb gyengülési hullámot ismét a forint védelmében tett kormányzati kommunikáció követheti. A szakértő feltételezi, hogy 300-305 forintos euró környékén is kamatot vág a jegybank. „Ez akár egy próbája is lehet a piacoknak, hogy vajon drasztikus reakció követ-e egy ilyen lépést, és utána kell-e még komolyabb szóbeli intervenció” – fogalmazott.

Ezekre figyeljünk

Az euró-dollár árfolyam egyelőre az 1,30-as szint alatt (hétfő délután óta az 1,29-es szinteken) „ténfereg”. Az oldalazást Soós Róbert szerint két dolog törheti meg. Egyrészt az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed szerda esti kamatdöntő ülése és az azt követő kommentár, másrészt a ciprusi eseményekben bekövetkező fordulat. Várhatóan Ben Bernanke Fed-elnök továbbra is a monetáris enyhítő programok mellett fog kiállni, ez pedig megnyugtathatja a piacokat és átmeneti euróerősödést okozhat. Hátradőlni persze nem lehet. Csütörtökön ugyanis hatalmas turbulenciát okozhat a piacokon, hogy kinyitnak a ciprusi bankok és a tőzsde, ezt pedig jelentős tőkekivonás követheti.

Olvassa el a fejleményeket is!

Többször megtépték a forintot Mi jöhet még?

Ciprus: az utolsó pillanatban megállapodtak

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik