Üzleti tippek

Hitel nélkül küszködnek a kisvállalkozások

Jelenleg a mikro- és kisvállalkozások csupán 14 százalékának van valamilyen hitele.

Ezen belül legnagyobb arányban, 46 százalékban folyószámlahitellel, 19 százalékban Széchenyi Kártya Folyószámlahitellel, illetve 10 százalékban vállalati hitelkártyával rendelkeznek – derül ki a BellResearch Budapest Bank számára készített felméréséből.

A kutatás szerint a 300 millió forint alatti éves nettó árbevételű mikro- és kisvállalkozások több mint fele stagnál, ötöde pedig hanyatlik saját megítélése szerint.

A hosszabb fizetési határidők vagy a nem fizető vevők, illetve az árbevétel szezonális ingadozása miatt szükségessé válhat pótlólagos források bevonása. A válaszadók több mint fele látja úgy, hogy erre az elkövetkezendő egy évben szüksége lehet. Ennek megfelelően a likviditás helyreállítását szolgáló hitelek kerültek előtérbe.

A kisvállalkozók keresik a kiutat: 43 százalékuk új ügyfelekre szeretne szert tenni, 21 százalékuk új piaci szegmenseket hódítana meg, 18 százalékuk pedig az innovációban látja a továbblépést. Visszafogottak ugyanakkor a beruházások területén. Egy éven belül a társaságok alig több mint harmada tervezi ezt, bár sok esetben ez a versenyképesség megőrzésének záloga.

A vállalkozások túlnyomó többsége önerőből oldaná meg a beruházást, negyedük venne igénybe uniós vagy állami támogatást, és csak minden hetedik vállalkozás fordulna pénzintézethez. A kutatás szerint a tartózkodás egyik fő oka, hogy több mint harmaduk semmilyen fedezetet nem tud biztosítani egy esetleges hitelfelvételhez. Ez leginkább az 50 millió forint nettó éves árbevétel alatti, legkisebb cégeket jellemzi. A fennmaradó kétharmad közül sokan csak úgy tudnák mindezt megoldani, ha a magántulajdonban levő ingatlanuk lenne a fedezet.

A BellResearch a mikrovállalkozások és a kkv-k pénzügyi döntéshozóinak megkérdezésével tavaly november-decemberben készített kutatást. Az adatok a 300 millió forint nettó éves árbevétel alatti szegmensben több mint 550 vállalkozásra vonatkoznak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik