Üzleti tippek

Felhősítés gombnyomásra

Egyelőre a hazai kkv-k töredéke ismeri a felhőszolgáltatásokat. Az érdeklődők leginkább a biztonságra kérdeznek rá.

A felhőalapú, előfizethető szervereket, bérelt tárhelyeket, programokat főleg akkor keresik a cégek, amikor beesik egy-egy nagyobb megrendelés, vagy például tesztelés miatt szinte azonnal többletkapacitásra van szükségük. „Azt tapasztaljuk, hogy a mai gazdasági helyzetben a fejlődő és a tartalékon működő vállalatoknak is kézenfekvő megoldás a cloud computing, hiszen itt az ügyfél csak annyit fizet, amennyit használ. Ez a megoldás tehát szakít a korábbi gyakorlattal, amikor a cégek saját infrastruktúrát vásároltak, függetlenül attól, hogy azt valóban kihasználták-e vagy sem. További előny, hogy az IT-felhők az interneten keresztül bárhol elérhetőek, rugalmasak és könnyen skálázhatóak is” – összegezte Béres András, az Invitel vállalati termékmenedzsment vezetője.


Fotó: Shutterstock

Mi lesz az adatainkkal?

A vállalkozások leginkább a biztonságra kérdeznek rá. „Sokan szkeptikusak azzal kapcsolatban, hogy tényleg senki sem férhet hozzá az adataikhoz. Pedig ez így van” – hangsúlyozta Béres András. Sőt a biztonság még magasabb szintű is, mint a saját rendszerek esetében, hiszen a szolgáltató – magas rendelkezésre állás mellett – modern, rendkívül biztonságos adatközpontban tárolja az adatokat. Gyakori kérdés még, hogy a megrendelők folyamatos segítséget kapnak-e a szolgáltatótól, és könnyen belejönnek-e az új rendszer használatába. Az eddigi tapasztalatok, visszajelzések azt mutatják, hogy valóban egyszerűek és könnyen kezelhetőek a felhőszolgáltatások.

Tévhitek
Az informatikai felhőkről rengeteg tévhit kering annak ellenére, hogy a NASA és a marsjáró Curiosity is ezt használja. Az internetezők többnyire nem tudják, hogy felhőkbe töltenek adatokat például a Facebook, a Gmail vagy a DropBox rendszerében is.

Kicsiknek is

A néhány fős webfejlesztő cégtől kezdve a nagyvállalatokig szerteágazó, hogy milyen társaságok vágnak bele a „felhősítésbe”. A szolgáltatás tehát nem méretfüggő, és az is előny, hogy a vállalkozások nincsenek korlátok közé szorítva: havi elszámolás alapján fizetnek a használt infrastruktúra után. A szakértő szerint részben emiatt is a költségmegtakarítás már egészen kis mérettől kezdve jelentkezhet. Elég, ha a cégvezetők, döntéshozók azt nézik meg, hogy milyen áron lehet fizikai szervert venni vagy bérelni, illetve milyen kötöttségek, buktatók lehetnek egy-egy ilyen infrastruktúra megvásárlásakor.

„Vannak, akik a kipróbálás után már élesben is átállnak a felhőszolgáltatásra, de az is jellemző, hogy megvárják a meglévő infrastruktúrájuk elhasználódását, és csak ezután váltanak” – említett néhány „megtörtént esetet” Béres András.

A bőség zavara – Mire figyeljünk?

Egyre több olyan cég jelenik meg a hazai piacon, amely felhőalapú megoldást kínál. „A cloud computing szolgáltatásnak pontos, előre meghatározott kritériumai vannak, egyebek közt az önkiszolgáló portálfelület, a felhasználás alapú árazás és a teljesen automatizált folyamatok biztosítása. A másik fontos szempont lehet a magyar nyelv: nemcsak az ügyfélkiszolgáló felületnél, hanem a támogatás és hibaelhárítás során is” – tanácsolja a szakértő.

Tesztelné a felhőket?
Az InviCloud felhőszolgáltatást most ingyenesen is kipróbálhatja.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik