Üzleti tippek

Sokba kerül, ha ragaszkodunk a vashoz

Gyakran a pénzügyi érveknél is erősebb a birtoklási vágy a „vasak", a szerverek vagy más IT-eszközök iránt. Megvenni vagy bérelni? – gyakori dilemma a cégeknél.

Az ma már elfogadott, hogyha a vállalatok a könyvelést, az autóflottát, az ingatlanok üzemeltetését vagy éppen a marketinget kiszervezik: döntően azért, mert így hatékonyabb és olcsóbb. Az informatika területén viszont még nem ennyire egyértelmű a kép. Bár nyugaton már szinte minden második vállalkozás kiszervezi az IT-t, Magyarországon még sokan ódzkodnak ettől.

„Ha a gazdasági racionalitás, szakértelem vagy hatékonyság alapján kellene dönteni, akkor valószínűleg a legtöbb cégvezető az előfizethető informatikát választaná” – mondta Béres András, az Invitel vállalati szolgáltatásportfólió-menedzsment vezetője. „A bérelhető IT előnyei közül az egyik legfontosabb, hogy beruházás nélkül juthat a cég új szerverekhez, felhőalapú kapacitáshoz vagy éppen virtuális telefonhálózathoz. Ezt egyre többen ismerik fel, de még sokan nem bíznak az ilyen megoldásokban. Úgy gondolják, hogy az adataik akkor vannak a legnagyobb biztonságban, ha az irodában van a szerver, ha „rálát” a cégvezető, pedig nagyon sokszor ennek éppen az ellenkezője igaz” – tette hozzá.

A kis- és középvállalatok ma még legtöbbször csak későn ismerik fel mindezt: amikor már bekövetkezett a jelentős adatvesztés vagy anyagi kár. Ilyen „rémálom” lehet például, ha a tenderleadás napján leáll a szerver, összeomlik az IT-rendszer, vagy ellopják a legfontosabb adatokat tartalmazó céges laptopot.

Az üzemeltetés is megspórolható

„A szolgáltató fix havi díjért cserébe vállalja a 24 órás elérés biztosítását, és a szervereket a kiemelten biztonságos, állandó áramellátással, hűtéssel és folyamatos internet-hozzáféréssel ellátott, nagy biztonságú adatközpontjában tárolja. Ezzel a megoldással már rövid távon is akár 20-30 százalékot lehet megtakarítani” – sorolta a további előnyöket Béres András.

„Nem elég nagy a cégem”

A szakértő szerint sok kisvállalkozó úgy gondolja, hogy az előfizethető informatika csak a nagyoknak jár, pedig ma már ez sem igaz. A felhőalapú és virtualizált megoldások erőssége, hogy rugalmasak, így drága beruházás helyett csak annyit fizetnek a cégek, amennyit használnak. Az öregedő, akadozó informatikával járó stresszhelyzetek is elkerülhetőek, az IT működtetése megbízhatóvá, a költségek pedig tervezhetővé válnak.

Tesztelné a felhőket?
Az InviCloud felhőszolgáltatást most ingyenesen is kipróbálhatja.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik