Üzleti tippek

Mi jöhet az MNB-nél? És az olaszoknál?

A forint a hétfő reggeli órákban 294 felett is járt az euróval szemben. Balogh Balázs, az XTB brókercég piaci elemzője szerint a hazai deviza várhatóan már a hét elején elszakadhat a nemzetközi hangulattól. Ugyanis lesz bőven piacmozgató hír idehaza is. Egyrészt kedden tartja a jegybank monetáris tanácsa kamatdöntő ülését, amelynek kapcsán az elemzők többsége borítékolja az újabb kamatvágást. Ha 25 bázispontot nyesnek még a rátán, akkor 5,25 százalékra süllyedhet az alapkamat. A másik fontos esemény, hogy Orbán Viktor miniszterelnök pénteken jelenti be, hogy kit jelöl az MNB élére. Simor András mandátuma március elsején jár le.

Frissítés: A monetáris tanács 25 bázisponttal 5,25 százalékra csökkentette a jegybanki alapkamatot, amely az augusztusi 7 százalékról, hét egymást követő csökkentés után süllyedt a jelenlegi, rekordalacsony szintre.

Eközben a nemzetközi befektetők feszülten figyelik az olaszországi választások eredményét. „Mario Monti tovább folytathatja a már megkezdett reformokat, és tovább faraghat az adósságon” – sorolta Balogh Balázs, hogy miért is „ragaszkodnának” hozzá a piacok Silvio Berlusconival szemben.

Frissítés: Patthelyzet alakult ki az olasz választások után. Végleges számítások szerint valamivel több mint 124 ezer szavazat választja el egymástól az olasz bal- és jobbközép pártok választási eredményét. A képviselőházban a balközép 340, a jobbközép 124 mandátumot szerzett, a szenátusban 119-116 az állás.

Ciprus megint csomagol?

A ciprusi elnökválasztáson elsöprő győzelmet aratott a második fordulóban Nikosz Anasztasziadisz ellenzéki konzervatív jelölt. A hivatalos eredmény szerint Anasztasziadisz a voksok majdnem 57,5 százalékát gyűjtötte össze. Ezzel az elmúlt három évtized egyik legmeggyőzőbb választási diadalát aratta, 15 százalékkal megelőzve ellenlábasát. Megválasztása utáni beszédében a politikus nemzeti egységkormány megalakítását ígérte, és a Ciprus iránti bizalom helyreállítását nevezte legfőbb feladatának. „Elszánt vagyok az európai uniós partnerekkel való együttműködésben, és a kötelezettségeink maradéktalan teljesítésében. Kész vagyok mindent megtenni, hogy kivezessem az országot a gazdasági válságból” – fogalmazott.

Az XTB piaci elemzője szerint a konzervatív jelölt győzelme nemcsak az eurózónának kedvező, de segíthet a „görög tűzfalon” is. Balogh Balázs úgy véli, hogy 3-4 forgatókönyv közül választhat az ország. Egyrészt a válságkezelésbe bevonják a magánszférát, és „elkezdik sarcolni őket”, de ez a legkevésbé valószínű. A második lehetőség, hogy megkapják az eurózóna 10-15 milliárd eurós bankmentőhitelét, de ezt borítékolhatóan szigorú feltételekhez kötik. A harmadik megoldás, hogy direkt módon feltőkésítik a bankokat. A negyedik forgatókönyv, amelyet leginkább pedzegetnek, hogy gázlelőhelyeket fedeztek fel a szigeten, és ez adhat némi fedezetet az országnak az uniós mentőcsomagra.

Az eurózóna tagállamainak pénzügyminiszterei várhatóan márciusban döntenek a ciprusi mentőcsomagról. A ciprusi parlament a költségvetési hiány csökkentésére 2011-ben jóváhagyott egy gazdasági megszorító csomagot. Ez azonban megbénította a gazdaságot. Tavaly a GDP 2,3 százalékkal csökkent a szigetországban.

Rájárhat a rúd az euró-dollárra

Az elemző szerint a ciprusi választás kevésbé, az olaszországi annál inkább megmozgatja az euró-dollár keresztárfolyamot. Továbbá Ben Bernanke Fed-elnök szerdai beszédét is nagyon várják a piacok. „A befektetők fantáziáját leginkább az amerikai eszközvásárlási program izgatja. Még január elején megpendítette a monetáris tanács egyik tagja, hogy a QE3-program kezd túlságosan költséges lenni a Fed számára, és ebben az évben befejezik az expanziót” – összegezte Balogh Balázs. A múlt héten megjelent Fed-jegyzőkönyvben pedig már külön bejegyzett vélemények is igazolták, hogy egyre keményebb az ellenállás a pénznyomdával szemben.

Technikai szempontból a szakértő a reggeli órákban kiemelte, hogy várakozásai szerint 1,33-ig is visszakorrigálhat az euró-dollár kereszt. Szerinte, ha Ben Bernanke meg tudja nyugtatni a piacokat, akkor 1,35 körül is láthatjuk a keresztárfolyamot. Emellett viszont Nagy-Britanniában és az Egyesült Államokban is megjelenik a héten a felülvizsgált GDP-adat. Ez alapján pedig könnyen lehet, hogy rájár a rúd az euró-dollárra, és ez a forint árfolyamára is rányomhatja bélyegét.

Kíváncsi a további részletekre? Hallgassa meg az összefoglalót! Balogh, Balázzsal, az XTB brókercég piaci elemzőjével Borbély Péter beszélgetett a Gazdasági Rádió hétfő reggeli műsorában. Az interjú hossza: 14 perc

Ajánlott videó

Olvasói sztorik