Üzleti tippek

Milliókat spórolhatunk a cégautókon

Pontosították az operatív lízing szabályozását, így várhatóan még többen élnek a tavaly bevezetett könnyítéssel. Öt-tíz cégautó esetén már több millió forint maradhat a vállalkozásoknál.

A  módosított áfa-visszaigénylés alapján jelentős pénzügyi előnnyel jár a cégautók operatív lízing formájában történő finanszírozása és üzemeltetése. Sokan már tavaly éltek ezzel a lehetőséggel, de eddig a jogszabály-értelmezési hiányosságok számos céget elbizonytalanítottak. Nem volt egyértelmű számukra, hogy a lízingdíj elszámolásakor (a gépjármű finanszírozás mellett) a járulékos szolgáltatásokhoz tartozó tételek áfáját is levonhatják-e. A Magyar Lízingszövetség kezdeményezésére a Nemzetgazdasági Minisztérium és az adóhatóság pontosította mindezt.

A tájékoztató (amely megtalálható a Lízingszövetség weboldalán is) megerősíti, hogy a személygépkocsikat tartós bérletbe vevők nemcsak a finanszírozási díjra eső áfát tudják levonni, hanem a felmerülő járulékos szolgáltatások költségének áfáját is. A feltétel, hogy az autókat adólevonásra jogosító gazdasági tevékenységükhöz használják, és megfelelő nyilvántartást vezetnek. Mindez akkor is lehetséges, ha az egyes díjtételeket külön számlákon terheli feléjük a lízingtársaság. A gyakorlatban egy gépkocsira vetítve több tízezer forintot jelenthet a járulékos szolgáltatások áfája.

A LeasePlan Hungária Zrt. adatai szerint tavaly átlagosan nettó 137 ezer forintba került havonta egy vállalati gépkocsi tartósbérlete. A több száz autót bérlő nagy cégek 122 ezer forint, a kis- és középvállalatok 147 ezer forint, míg az egy-két autós mikrovállalkozások 176 ezer forint nettó havidíjat fizettek ki átlagosan egy autóra.

A lízingbevevő, aki csak üzleti célokra használja a bérelt gépjárművet, az átlag bérleti díj esetén akár havi 37 ezer forintnyi áfa levonására is jogosult lehet. Ezzel az üzemeltetés során olyan költségek áfáját spórolhatják meg, mint a gépjármű-finanszírozás, javítás, karbantartás, téli-nyári gumik, kárrendezés vagy a csereautó. Egy olyan társaságnál, ahol például 70 százalékban használják üzleti célokra a cégautót, szintén jelentős, havi akár 26 ezer forintnyi összeg takarítható meg.

Pesti Tímea, a LeasePlan kereskedelmi igazgatója az átlagos 137 ezer forintos havi nettó tartósbérleti díj és 100 százalékos üzleti használat alapján úgy kalkulál, hogy autónként akár havi 14 ezer forinttal, a flottájukat önállóan kezelő és finanszírozó cégekhez képest pedig akár havi 37 ezer forinttal több maradhat a cégeknél. Az operatív lízinggel öt-tíz autó esetén így évente akár több millió forint is megspórolható.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik