Üzleti tippek

Tovább gyengülhet a forint, megtörhet a svájci frank

Milyen devizába érdemes beszállni? Varga Mihály nyilatkozata csak átmenetileg stabilizálta a forint árfolyamát. A keddi borúsabb hangulat megint gyengülő pályára lökte a magyar fizetőeszközt. Emellett a svájci frank menedékszerepe valamelyest megingott, a japán jennél pedig hosszabb távon szintén folytatódhat a lejtmenet.

Álmosan indult a hét a piacokon, ennek fő oka, hogy az Egyesült Államokban ünnepnap miatt nem volt hétfőn kereskedés, emellett érdemi makroadat és nyilatkozat sem jelent meg.

Az elmúlt időszak markáns forintgyengülését érezhetően megállította az IMF-tárgyalásért felelős tárca nélküli miniszter múlt heti nyilatkozata. Varga Mihály szerint a kormány még fenntartja, hogy elővigyázatossági hitelmegállapodásra törekszik a Nemzetközi Valutaalappal.

„A befektetők év végén szinte már lemondtak erről a lehetőségről, és bár nem kerültünk közelebb a megvalósításhoz, de a miniszter szavai érezhetően stabilizálták az euró-forint árfolyamot a 292-293-as szint környékén” – adott a hétfői kereskedésről rövid helyzetképet Balogh Balázs, az XTB brókercég piaci elemzője. A szakértő ezzel együtt nem látja rövid távon reálisnak a megállapodást, és szerinte az sem kizárt, hogy a forint a héten ismét gyengülő pályára áll. Ennek jelei már láthatóak, hiszen kedden újra 294 fölé került az eurójegyzés. Az elemző szerint ez jórészt a nemzetközi fejlemények és a borúsabb piaci hangulat számlájára írható. Egyrészt a japán jegybank a jövő évben is folytatja az erőteljes monetáris lazítást, másrészt egy olyan (később cáfolt) piaci pletyka is elterjedt, amely szerint az Európai Központi Bank egyik bankára lemond.

Megtört a svájci frank?

A svájci fizetőeszköz nagyot gyengült a múlt héten. Az alpesi deviza hagyományos menedék szerepköre megtörni látszik: az euróval szemben az elmúlt hónapokban bebetonozott 1,20-ról egészen 1,25-ig emelkedett a keresztárfolyam. Nagyrészt a Svájccal kapcsolatos hírek gyengítették a frankot: több kereskedelmi bank is negatív betéti kamatot alkalmaz, illetve egyre több ország szeretne adóbevételhez jutni a Svájcba menekített pénzek után. „A hetet 1,24 körül indította az euróval szemben, de van még tér a frank gyengülésére, ha ismét átlépi az 1,25-ös szintet” – tette hozzá az XTB piaci elemzője.

Mire figyeljünk a héten?

Főként Európából várhatóak fontos hírek: az uniós pénzügyminiszterek hétfői és keddi tanácskozása (Ecofin) és Mario Draghi EKB-elnök beszéde újabb impulzusokkal szolgálhatnak a pénzpiacokon. Az euró-frank kurzus egyébként eléggé labilis, így rosszabb forgatókönyv esetén felerősödhet a kockázatkerülés, és a befektetők egy-kettőre visszatérhetnek a svájci frankhoz.

A másik menedéknek tartott deviza, a japán jen a tartós gyengülés után némi korrekciót mutat. Átmenetileg ismét 90 alatt vannak a dollárral szembeni jegyzések. A befektetőknek csalódást okozott a japán jegybank keddi döntése, amely szerint jövő évtől korlátlan kötvényvásárlást folytatnak, addig amíg a megemelt, 2 százalékos inflációs célt el nem érik. A kabinet fontos célkitűzése a nemzeti deviza gyengítése, és ezáltal az export támogatása.

Tőzsdei tipp
A szakértő szerint a svájci frank, illetve a japán jen erősödésére még korai lenne fogadni, hiszen az alpesi és az ázsiai országban is egyelőre az erős jegybanki politika áll a gyengítés hátterében. Mindazonáltal a héten érdemes óvatosan kezelni az euró-jen és a dollár-jen devizapárokat. Hosszabb távon a grafikon azt mutatja, hogy van még tér a jengyengítésére, a mostani erősödés csak átmeneti korrekciónak számít.

Billeg a norvég korona

Bár az euró válsága miatt az elmúlt időszakban felértékelődött a norvég fizetőeszköz, de most mégis 13 hetes csúcson van az euró a koronával szemben. Balogh Balázs szerint, ha kedvező hírek érkeznek az európai gazdaság állapotáról vagy az ESM-mentőalap feltőkésítésével kapcsolatban, akkor az euró tovább erősödhet, és legyűrheti a frankhoz és jenhez hasonlóan a norvég koronát is. Ellenkező esetben viszont a skandináv fizetőeszköz menedékszerepe ismét felerősödhet. „A nagy emelkedés után hétfő reggel 7,48-nál állt az euróval szembeni keresztárfolyam, de akár 7,60 fölé is mehet, ha javul a hangulat, vagyis, ha tovább erősödik az euró, és gyengül a dollár” – összegezte a szakértő.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik