Üzleti tippek

Csak óvatosan a Facebookkal!

Bár november közepe óta szinte folyamatosan emelkedik az árfolyam, az XTB szakértője szerint akár jövő őszig is érdemes kivárni a részvényvásárlással.

Villámgyorsan két százalékos emelkedéssel nyugtázta az árfolyam, hogy a Facebook-papírokat december 12-én bevették a Nasdaq 100 indexbe. Ez a továbbiakban is felhajtóerő lehet, hiszen a részvény most már az indexkövető alapok látókörébe is bekerült. A kitörő öröm azonban még korai: a közösségi oldal ugyanis csak 1,02 százalékot képvisel a Nasdaq 100 mutatóban, míg például az Apple 17 százalékos súlyozást tudhat magáénak.

A Facebook árfolyama nagyjából november közepe óta folyamatosan emelkedik. „November 12. és december 12. között nagyjából 10 dollárral, azaz 40 százalékkal került feljebb a jegyzés. De ez még mindig kevés, ha azt nézzük, hogy a májusi tőzsdei bevezetéshez képest továbbra is mínusz 26 százalékon mozog a papír” – magyarázta Balogh Balázs, az XTB brókercég piaci elemzője.


Tőzsdei bevezetés – itt még nagy volt az öröm (Fotó: MTI / EPA / Facebook / Nasdaq / Zef Nikolla)

A szakértő arra számít, hogy év végéig kitarthat a lendület, hiszen a részvénypiacok emelkedését segíti a Mikulás-rali és a jegybankok „pénzpumpái” is. Például az amerikai Fed múlt héten jelentette be, hogy további 45 milliárd dollárral emelik a harmadik mennyiségi lazító program keretét.

Mi hoz az új év?

2013 eleje optimistán indulhat a Facebook-kereskedésben, de az XTB elemzője arra számít, hogy 30-32 dolláros árfolyamnál lesz majd egy korrekció, amikor profitrealizálás jöhet. Bár az októberi gyorsjelentés bizakodásra ad okot, de a befektetők továbbra is óvatosak. A tőzsdei bevezetést követő első év ugyanis általában „macskaköves”. Idő kell hozzá, hogy a gyorsjelentések alapján bizonyítsanak a vállalatok. A nagy spekulánsok ekkor még csak óvatosan közelítik meg a részvényeket.

Tőzsdei tipp
A bátrabbaknak a várható korrekció után már érdemes mérlegelniük a vásárlást, de 30-32 dollárnál erősebb árfolyamot egyelőre nem vár az elemző. Hosszú távon azonban mindenképpen jót tesz a Facebooknak, hogy olyan technológiai óriásokkal van egy indexben, mint az Apple vagy a Google. Ennek köszönhetően ugyanis a befektetési alapok érdeklődése folyamatos lehet.

Jövő májusban esedékes az utolsó úgynevezett lock up időszak, vagyis ekkor újabb részvények szabadulnak fel a bennfentesek eladására vonatkozó tilalom alól. A papírforma szerint ekkor nagyobb mennyiségű papírt is piacra önthetnek, ami drasztikusan lenyomhatja az árfolyamot.  A legutóbbi, harmadik szakaszban viszont hiába jósolták, mégis elmaradt a „halál napja”. Ezzel együtt a közösségi oldal még bőven hozhat meglepetéseket.

Balogh Balázs arra számít, hogy májusban, a kibocsátás első születésnapján a részvények  nagyjából 32-35 dolláros ár környékén mozoghatnak. Szerinte ez lehet az utolsó vízválasztó, ami után már magára találhat a jegyzés. A májusi emelkedésnek még gátat szabhat a befektetők nyaralását megelőző, szokásos („sell in May and go away”) részvénypiaci zuhanás.

Érdemes kivárásra játszani

Az XTB szakértője szerint érdemes jövő szeptember-október táján elővenni a papírt. Egy év múlva ugyanis a jósolt komolyabb korrekció után, a következő Mikulás-rali előtt jó befektetés lehet a Facebook.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik