Üzleti tippek

Nyereség a felhőkben

Az átlagfelhasználó akár tud róla, akár nem, nap mint nap az IT-felhőkben levelezik vagy kommentel. A cégek lehetőségei pedig szinte korlátlanok, részfeladatokat vagy a szervereiket is akár percek alatt kiszervezhetik.

A szerverpark fejlesztése rengeteg plusz költséget ró a vállalatokra. A legnagyobb kiadás maga a beruházás, amelyet a válság éveiben a kkv-k többsége időben próbál kitolni. A halogatás és a későbbi beruházás helyett viszont akár már a jelenlegi szerverparkot is érdemes a virtuális térbe áthelyezni – javasolja az Invitel szakértője. Ezzel a vállalkozások nemcsak csökkenthetik az üzemeltetés felelősségét, az ezzel járó költségeket (hűtés, biztonsági feltételek, 24 órás ügyelet, karbantartás), hanem még a további fejlesztéseket is levehetik a napirendről.

A „felhősítés” nagyon egyszerű folyamat, néhány lépésben megrendelhetőek a virtuális tárhelyek, de a teljes szemléletváltáshoz a szakemberek szerint is idő kell – még külföldön is. A cégek többnyire szeretnek „ráülni az adatokra”, szeretik, ha a szerverek „ott vannak karnyújtásnyira”. A cloud computing viszont „láthatatlanná”, de bárhonnan elérhetővé és a házon belüli megoldásoknál biztonságosabbá és jóval rugalmasabbá teszi mindezt.

További nyomós érv, hogy ma már a kisebb vállalkozások számára is megfizethető a szolgáltatás. Az Invitel felhőalapú technológiájával például beruházás nélkül, gyorsan, fix havi díj fejében juthatnak biztonságos szerverekhez és szoftverekhez a vállalkozások. A szolgáltató az összes üzemeltetéssel járó feladatot átvállalja.

Az InviCloud teljesen egyedülálló szerverszolgáltatásnak számít a hazai piacon: akár percek alatt is üzembe helyezheti a virtuális szervert. Ehhez technikai paraméterként csupán azt kell megadnia, hogy hány processzort és mekkora memóriát, illetve tárhelyet szeretne.

Kisokos az InviCloudhoz

Mire használhatók a virtuális szerverek?

Bármire, amire egy standard szerver vagy VPS (virtuális privát szerver) használható. Így a vállalkozások az Invitel felhőjére cserélhetik egyebek közt a webszerverüket, a VOIP-alkalmazásokat és a fájlszervereket is. Két fő szempont, hogy a felhasználás módja nem sértheti a magyarországi hatályos jogszabályokat és a szerződési feltételeket sem.

Milyen technikai felkészültség kell hozzá?

A felhőben egyszerűen és gyorsan hozhat létre szervereket. Ez nem igényel speciális tudást, de a saját szervereiért a megrendelő felel, így legalább alapszintű informatikai ismeretekre szükségesek.

Milyen hozzáférést kaphat?

A szolgáltató a webes felületről konzolhozzáférést biztosít. A feltelepített gépekhez ezután bármilyen hozzáférést adhat (például SSH vagy távoli asztal), de ezeket ne felejtse el átengedni a tűzfalon is.

Hány IP-címe lehet?

Ingyenesen egy publikus IP-címet biztosít az Invitel, de ezen felül továbbiak is igényelhetők, és azok tetszés szerint oszthatók el a szerverek között. A publikus hálózat mellett a felhőnek van egy belső hálózata is, belső IP-címekkel.

Készül mentés a felhőbe helyezett adatokról?

Ez a megrendelő igényeitől függ. A virtuális szerverekről a szolgáltató nem készít mentést, mert teljes mértékben cégtől függ, hogy milyen backupok szükségesek. A jelenlegi lehetőségek alapján mentéseket a felhasználó manuálisan készíthet, hogyha ehhez előzetesen megvette a szükséges tárhelyet. (x)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik